Депутат Черкаської обласної ради Ігор Новицький зустрічався із жителями сіл Тальнівської громади. Спілкувався із мешканцями Заліського, Кобринового та Гуляйки, Онопріївки, Гордашівки, Лащової, Папуженців, Веселого Кута, Шаулихи, Лісового, Романівки, Поташі, Мошурова, Тальянків, Легедзиного. “Вісті Черкащини” дізнавалися у Ігоря Валерійовича, що нового він почерпнув із цих зустрічей, яку роль в житті громади відіграють обласні депутати та як місцеві аграрії можуть зробити громаду кращою та комфортнішою.

Як часто ви зустрічаєтесь із виборцями і якими засобами комунікації ви користуєтеся?

– Зустріч із виборцями для мене – це приділення часу тими чи іншими способами. Це можуть бути і телефонні розмови, і спілкування у соціальних мережах. Я завжди відкритий, намагаюсь оперативно відповідати і по мірі можливості вирішувати ті питання, які переді мною ставлять. Щодо зустрічей – намагаюсь об’їжджати села, спілкуватися із людьми. Якщо говорити про часи воєнного стану, то за ці місяці я побував у кожному селі нашої громади близько 10 разів: були зустрічі із сім’ями військовослужбовців, багатодітними родинами, з активом села, із працівниками бюджетної сфери, з активістами тощо. Проблеми, які нам озвучують, ми завжди записуємо, розбиваємо на пріоритетні напрямки. Також враховуємо можливо їх чи неможливо вирішити на даний час. На жаль, є питання, які під час воєнного стану вирішити майже неможливо через заборону фінансування, є й ті, які потребують детальнішого вивчення. Такі зустрічі дають мені розуміння актуальних проблем, які турбують жителів нашої громади і разом із командою ми шукаємо шляхи їх вирішення.

Розкажіть про вашу взаємодію з адміністраторами та старостами?

Із усіма трьома старостами нашої громади у мене доволі плідна взаємодія, ми завжди на зв’язку. У них є мій номер телефону, у мене їхні, ми спілкуємось незалежно від того це будні чи вихідні, робочий чи не робочий час. З усіма адміністраторами моя команда завжди комунікує. Результатом цього стали наймасштабніші видачі гуманітарної допомоги за всю історію Тальнівщини. Велика подяка усім адміністраторам, які також допомагали мені організовувати цей процес: збирали списки, людей. У нас був дуже щільний графік, це тисячі продуктових наборів, які були розвезені по усіх населених пунктах громади та по Тальному, і у цьому теж є велика заслуга адміністраторів і нашої з ними комунікації.

Які проблеми наразі є найбільш актуальними для жителів Тальнівської громади? Як плануєте їх вирішувати?

– Найбільш актуальні проблеми – це дороги і сміттєзвалища. На жаль, це дві найбільші стихійні проблеми всієї України. Якщо починати з доріг – наразі це брак фінансування, «Укравтодор» і Служба автомобільних доріг на цей рік взагалі ще не затвердили ніяких планів по ремонтах, тому що у них зараз немає на це фінансів. Усі кошти нині йдуть на боротьбу із росією. Щодо доріг місцевого значення – ми ледве-ледве спробували виділити кошти і отримати дозволи на фінансування їх ремонтів. Адже фактично, по закону, нині заборонені капітальні видатки на ремонти доріг. Так само і на капітальне будівництво, і на будь-які інші дороговартісні речі. На зустрічах люди питали: «Чому ж тоді можливо робити тротуари, а неможливо класти дорогу?» По законодавству тротуари зараховуються до благоустрою, а дороги – це капітальний ремонт. Тому цього року будемо робити ремонти білощебеневим покриттям: по мірі можливості виділятимемо кошти на кожне село, де є найбільш проблемні відрізки. У чотирьох селах буде зроблено середньо-поточний ремонт на проблемних відрізках. Також на 5-6 найбільш завантажених та найбільш проблемних вулицях у Тальному.

Як у громаді можна вирішити питання із сміттєзвалищами?

– Щодо сміттєзвалищ – міська рада наразі проводить паспортизацію смітників, але все одно, полігони і звалища залишаються. Сміттєпереробного заводу у нас немає і найближчим часом його будівництво теж неможливе. Зараз ми переймаємо досвід в інших громад, хоча б де є сортування сміття та прес. Днями маємо поїхати до таких громад і будемо рухатися в цьому напрямку. Також у нас є проблема із комунальним підприємством, яке не завжди якісно виконує свою роботу з вивезення сміття, по його складуванню. Ці всі моменти обговорювалися із керівництвом громади і ми будемо намагатися це вирішувати.

У чому ви вбачаєте роль депутата обласної ради у житті громади?

– Роль депутата обласної ради – це лобіювання інтересів території свого виборчого округу на обласному та всеукраїнському рівні наскільки це можливо. У першому випадку – це обласні програми, фінансування обласною радою, фінансування обласних комунальних закладів, які перебувають на території виборчого округу. Також це донесення проблем до найвищого керівництва області, наприклад, до керівника обласної державної адміністрації. У воєнний час – це найбільша комунікація із правоохоронними органами на обласному рівні, якщо районний чи міський рівень не справляються зі своїми завданнями. Крім того, це координація дій міської ради з обласною радою в плані соціально-­економічного розвитку області і участі в тих чи інших програмах.

Перший раз ви зустрічалися із жителями сіл перед виборами, які проблеми були тоді, чи вдалося їх вирішити?

– Тоді так само були проблеми доріг, але вони не стояли так гостро, як сьогодні. Найбільшою проблемою в громаді було автобусне сполучення і це питання вдалося вирішити, релокувавши бізнес із окупованої території. Перевізник із завзяттям почав працювати і перевозити жителів громади по різних маршрутах. На сьогодні ми розширюємо мережу маршрутів, як по Тальному, так і по території громади. Також тоді було багато питань щодо роботи комунальних підприємств, які, по суті, не були навіть організовані: по працівниках з благоустрою, по структурі, яка має бути в селах. Питання забезпечення аптеками у ФАПах стояло дуже гостро, наразі практично усі вони мають лікарські засоби та малі аптечні пункти. Було проведено багато ремонтів у навчальних закладах, у реабілітаційному центрі. Великий запит був на якісні лікарські послуги. Я думаю, що за ці три роки помітно усім, наскільки змінилася наша Тальнівська багатопрофільна лікарня. В перу чергу – наповненням обладнання. Для цього ми залучали і особисті кошти, і знаходили програми, запустили економічні процеси, завдячуючи гарному менеджменту – головному лікарю та команді. Наша лікарня почала заробляти кошти і стала кращою просто на очах. Ми залучили найкращих українських професорів до навчання наших лікарів. Це такі великі питання, за які ми взялись і вони мають надалі свій розвиток.

Є ризики, що Тальнівська багатопрофільна лікарня не ввійде в спроможну мережу. Які ризики це несе мешканцям громади і що ви робите для того, щоб врятувати лікарню?

– У нашу лікарню ми вклали дуже багато сил, коштів, часу і будемо робити все, щоб її відстояти. Реформи відбуваються, іде укрупнення, у держави не вистачає фінансування, адже дуже багато забирає війна. Населення, на жаль, не зростає. Однак для нашої громади нам необхідно залишити якнайбільше якісних лікарських послуг, на якісному медичному обладнанні із кваліфікованим лікарським персоналом. Тому нам потрібно зробити все для того, щоб наша лікарня стала саме загальною, а не лікарнею громади чи чиїмсь філіалом. Ризики, звичайно, є. Наразі ми досягли того, щоби область подала нас у список загальних, тепер справа за Міністерством охорони здоров’я. Ми продовжуємо працювати над цим питанням: проводимо переговори, висвітлюємо діяльність нашої лікарні – показуємо, що у нас є гарні фахівці, обладнання, менеджмент. Я думаю, що нам вдасться зберегти наш медзаклад, тому що я вбачаю величезну проблему для нашого населення, якщо лікарня перейде в інший статус чи взагалі, не дай Боже, закриється.

Окрім того, що ви депутат обласної ради, ви є успішним аграрієм, який активно розвиває село, в якому працює. Щоб ви могли порадити іншим підприємцям Тальнівщини, аби їхня робота теж сприяла розвитку сіл, де вони є орендарями, та громади в цілому?

– Завжди потрібно думати про додану вартість, потрібно займатися агропереробкою, збільшувати спектр інтегрованих послуг, поряд із аграрним виробництвом: чи це виробництво круп, чи олії, чи нішевих продуктів. Це все дає робочі місця, додаткові надходження до бюджету, прибутковість підприємства. І це все забезпечує добробут для населеного пункту, в якому ти перебуваєш.

ТОВ «Урочище Журавське» – лідер по ефективності сплати податків з 1 га до бюджету громади. На вашу думку, якби усі аграрії на Тальнівщині були наскільки ж ефективними, яка б перспектива була б у нашої громади?

– Бюджет громади (за найменшими оцінками) був би на 100 млн грн більшим. А це, для прикладу, щорічний капітальний ремонт усіх доріг у трьох населених пунктах. За 10 років – це ідеальні дороги по усіх селах Тальнівської громади. Оскільки Тальнівщина, як і Черкащина – це аграрний регіон, тому найбільшу роль в соціальному значенні населеного пункту відіграє фермер. Фермер – це вся надія і опора села, громади. Саме від ефективності фермерських господарств, від їхньої соціальної відповідальності залежить розвиток і громади, і сіл. Підприємство має залучати і власні кошти, і грантові, має допомагати людям у багатьох питаннях. Наприклад, те чим ми займаємось – розбудова українських церков – перейняли деякі господарники у нашій громаді, за що їм велика шана і хвала. Так само це і догляд за місцевими школами, садочком. Багато фермерів теж почали цим опікуватися, і це дуже чудово. Навіть якщо говоримо про ремонт доріг, коли ми ремонтували за свої кошти місцеві дороги, які ведуть до нашої бази, своїм прикладом надихнули фермерів із Колодистого, які того ж року своїми коштами теж відремонтували дорогу. Якби кожен допомагав хоча б по трошки, у тому селі, де його базове господарство, разом із керівництвом громади можна було б зробити громаду набагато кращою, і у ній було б комфортніше жити усім людям.

Як можна досягнути такої ефективності?

– Підбираючи молоді кваліфіковані кадри, даючи їм розвиток, можливості, умови. Звичайно, ризикуючи, вкладаючи власні кошти в свою справу, навіть залучаючи кредитні ресурси. Таким чином вкладатись в ефективні справи: у переробку, додану вартість. Це все буде давати той економічний ефект, який буде позначатися на житті, як самого підприємства, так і громади.

Чи плануєте ви розширювати формати зустрічей з виборцями в майбутньому і які нові ідеї ви розглядаєте для забезпечення ефективної комунікації з вашими виборцями?

– У нас є різні формати: і онлайн-зустрічі, і централізовані в Тальному, і по селах з різними категоріями людей. Ці зустрічі також можна проводити у форматах відеоконференції, що зараз дуже зручно і на часі. Також я хочу більше залучити своїх помічників, адже самому все нереально встигнути, щоб вони більше їздили по селах, комунікували з людьми, і щоб більш ефективно та швидко реагувати на їхні запити.