На Черкащині нагородили 28 переможців конкурсу мікрогрантових проектів для сільського населення «Село: Кроки до розвитку», організованого агроіндустріальним холдингом МХП. Переможні проекти отримали по 50 тисяч гривень на започаткування та розвиток.

фото – Сергій Черкасов

Цього року у конкурсної комісії було нелегке завдання, адже потрібно було розглянути 54 бізнес-плани, що вражали своєю оригінальністю. Це було вирощування обліпихи та лохини, етномайстерня з виготовлення виробів зі шкіри, вирощування равликів, виготовлення сувенірної продукції, крем-меду, фундука та трюфеля, облаштування громадської пральні, створення школи танців та школи розвитку особистості тощо. При цьому для журі велике значення мала ще й соціальна складова: проект мав бути не лише прибутковим, але й приносити користь громаді.

Приємний сюрприз очікував на переможців з самого початку церемонії нагородження, адже радник голови правління МХП Дмитро Камбулов оголосив про збільшення переможних грантів з 25 до 28.

blank

фото – Сергій Черкасов

«У нас була нелегка задача, адже конкурсом було передбачено до 25 грантів, але разом з партнерами ми визначили 28 переможців. І це тому, що ми вважаємо, що Черкаська земля заслуговує на більшу кількість грантів, які ми передбачили цим проектом. Ми сподіваємось на плідну співпрацю в майбутньому та на успішність вашого бізнесу. Переконані, що ви будете корисними для ваших громад і, у свою чергу, завжди раді допомогти тим, хто прагне розвиватися і зацікавлений в покращенні життя громади», — наголосив пан Камбулов.

«Щоб стимулювати населення розвиватися, інколи необхідний невеликий поштовх, — вважає керівник напряму «Корпоративна соціальна відповідальність МХП» Вікторія Нагірняк. — Достатньо просто показати, що ви можете презентувати ідею, за підтримки МХП реалізувати заплановане і в підсумку отримати добрі плоди. Ми, як соціально відповідальна компанія, сподіваємося, що ті інвестиції, які надаються для старту, допоможуть вдало продовжити почату справу».

blank

фото – Сергій Черкасов

Мікрогрантову допомогу отримали представники Черкаського, Чигиринського, Канівського, Катеринопільського, Городищенського та Корсунь-Шевченківського районів.

Отож, переможцями стали:

1. Вакуленко Наталія Антоліївна, «Розведення племінних кіз», Чигиринський р-н;

2. Гладкий Олексій Олександрович, «Вирощування полуниці з фріго-саджанців та розсади власного виробництва на крапельному зрошенні», Городищенський р-н;

3. Добрянський Павло Віталійович, «Навчальний комплекс «Школа розвитку особистості», Катеринопільський р-н;

4. Дорошенко Анатолій Іванович, «Виробництво та реалізація продукції бджільництва», Корсунь-Шевченківський р-н;

5. Железняк Олена Валеріївна, «Вирощування кур голошийок, бройлерів, качок породи Мулард в домашньому господарстві», Черкаський р-н;

6. Конюша Анастасія Олександрівна, «Крем-мед з добавками», Канівський р-н;

7. Конюша Максим Сергійович, «Доставка чистої питної води в села Канівщини», Канівський р-н

8. Лугова Світлана Іванівна, «Золотий черв’як», Чигиринський р-н;

9. Манько Людмила Василівна «Переробка та реалізація отриманої продукції (сухофруктів) з фруктів та ягід», Катеринопільський р-н;

10. Моклюк Андрій Павлович, «Виробництво та реалізація продукції кролівництва», Катеринопільський р-н;

11. Моргун Володимир Васильович, «Вирощування ВРХ», Городищенський р-н

12. Нелень Антоніна Миколаївна, Громадська пральня «ЧистЮль-ка», Черкаський р-н;

13. Овчаренко Ірина Михайлівна, «Школа танців «Forsage», Черкаський р-н;

14. Моручок Денис Федорович, «Вирощування равликів, фундука, трюфеля», Канівський р-н;

15. Садеков Ібрагім Іосифович, «Інтенсивний фруктовий сад», Черкаський р-н;

16. Федорова Вікторія Олександрівна, «Надання послуг вантажоперевезень», Чигиринський р-н;

17. Широков Максим Олександрович, «СТО у Макса», Чигиринський р-н;

18. Самохіна Людмила Сергіївна, «Сімейна ферма з вирощування ягід та саджанців ожини», Чигиринський р-н;

19. Стоянова Валентина Миколаївна, «Організація вирощування картоплі голландської селекції на крапельному поливі», Черкаський р-н;

20. Мартиновець Тетяна Іванівна, «Вирощування лохини», Черкаський р-н;

21. Усик Ольга Григорівна, «Охолодження молока для збільшення поголів’я кіз», Корсунь-Шевченківський р-н;

22. Чернявський Дмитро Володимирович, «Вирощування та реалізація саджанців скороплідних горіхів», Черкаський р-н;

23. Чинбай Оксана Віталіївна, «Розвиток багатогалузевого виробництва в промислових масштабах, пов’язаний з виготовленням виробів з гіпсової, гіпсобетонної та полімербетонної сировини», Черкаський р-н;

24. Ющенко Віктор Олексійович, «Тепличне вирoщування та реалізація зелені», Черкаський р-н;

25.Решетняк Оксана Миколаївна, «Пасiка та продукти бджільництва», Черкаський р-н;

26. Глазунова Діана Миколаївна, «Мобільний оздоровчий кабінет «Нуга Бест», Чигиринський р-н;

27. Катькало Степан Іванович «Бджільництво, розведення бджіл, виробництво та реалізація продукції бджільництва», Катеринопільський р-н;

28. Осіпова Юлія Сергіївна, «Школа народних ремесел в Холодному Яру», Чигиринський р-н.

Прикметно, що ледь не третину грантів на Черкащині отримали переселенці — люди, які змушені були покинути свої домівки і переїхати з окупованих територій — Криму, Донеччини, Луганщини.

Серед них жителька села Бобриця, що на Канівщині, Анастасія Конюша. Її родина займається бджільництвом, тому дівчина вирішили започаткувати нову для Черкащини справу і зайнятися виробництвом крем-меду.

blank

фото – Сергій Черкасов

«За кордоном цей бізнес досить розвинутий і має попит, у нас — ні. Оскільки займаємося бджільництвом, лишається закристалізований мед, до якого можна додавати спеції, сухофрукти, сиропи», — говорить  молода підприємиця.

Члени журі наголосили, що на конкурсі мікрогрантів Анастасія вразила їх як новаторством ідеї, так і нестандартним підходом до презентації.

Ще один переселенець із Луганщини Максим Широков отримані кошти планує інвестувати в розвиток власної СТО, яку відкрив на Чигиринщині. Майстер збирається не лише заробляти кошти, але й передавати знання та вміння автомеханіка місцевим дітлахам, щоб вони, коли підростуть, теж могли започаткувати свою справу.

blank

фото – Сергій Черкасов

«Отримані від МХП кошти планую витратити на купівлю автопідйомника. Частину обладнання вже маю — встиг вивезти з окупованої території, а ще дещо потрібно докупити», — поділився своїми планами Максим Широков.

Оздоровчий центр «Нуга Бест» у Чигирині прагне розширити містянка Діна Глазунова.

«Суть проекту — отримання прибутку від надання послуг у сфері краси і здоров’я шляхом створення мобільного оздоровчого кабінету. Певне обладнання вже працює з 2007 року. Можливий виїзд у села, адже люди, що фізично працюють, мають проблеми із суглобами, спиною. Планую безкоштовно надавати послуги АТОвцям, ветеранам, іншим пільговим категоріям людей», — розповіла Діана Глазунова.

Школу народних ремесел цього року започатковує на Черкащині Юлія Осипова:

«Моя головна мета — це розвиток села Мельники. Ми надаватимемо безкоштовні якісні послуги з навчання ремесел школярам і дошкільнятам, а також в рамках реабілітації АТОвців та їхніх сімей з метою поліпшення психологічного стану цих людей».

blank

фото – Сергій Черкасов

Звичайно, не обійшлося і без традиційних для Черкащини видів бізнесу — вирощування кіз, кролів, створення садів тощо. Прикметно, що ці проекти мають благородні цілі: передати навички та вміння ведення бізнесу односельчанам та допомогти тим, хто цього найбільше потребує. Адже і мед, і м’ясо, й овочі з фруктами переможці планують безкоштовно надавати місцевим дитсадкам, школам, будинкам престарілих.

Як зазначив Анатолій Рекун, директор ресурсного центру АНГО, який є незмінним партнером конкурсу, прикметним є те, що конкурс грантів від МХП, який було започатковано саме на Черкащині, щороку розширює свою територію і вже охоплює п’ять областей. А значить, українське село має перспективи розвитку і процвітання.

blank

фото – Сергій Черкасов

Довідково: Конкурс «Село: Кроки до розвитку» стартував у 2016 році і був реалізований у 3 районах Черкаської області. У результаті 10 грантерів отримали безповоротну фінансову допомогу до 40 тис. грн. У 2017 році проект розширив свою географію. МХП інвестував у бізнес-ініціативи місцевих мешканців 2 регіонів присутності: охопив 6 районів Черкаської області і 5 — Вінницької. Торік в рамках програми було визначено 45 переможців, які отримали гранти до 40 тис. грн на розвиток своїх ініціатив.

Цьогоріч конкурс поширився на 6 районів Черкаської області, 8 — Вінницької, а також вперше охопив 4 райони Івано-Франківської, 3 — Тернопільської та Петриківський район на Дніпропетровщині. У 2018 році грантова допомога зросла до 50 тис. грн, а кількість переможців конкурсу сягнула 85 проектів. МХП допомагає змінювати село, робити його сучаснішим і європейським. Кооперація зусиль, всебічна підтримка кращих ініціатив регіонів з боку МХП пришвидшить поступальний розвиток села — основи стабільного майбутнього країни.

Варвара Горова