За даними “Дзеркала тижня” з джерел в Офісі президента (ОПУ), Центральна виборча комісія (ЦВК) буде розпущена Верховною Радою найближчим часом. ОПУ вже підготував подання глави держави з вимогою про розпуск ЦВК до Верховної Ради.

Очікувалося, що подібний крок президентом буде зроблений після проведення Рахунковою палатою аудиту ЦВК двох виборчим циклів – президентського і парламентського.

Формальним приводом для розпуску ЦВК у зверненні президента стане ситуація, що склалася на 198 виборчому окрузі Черкаської області. 24 и 26 серпня Верховний суд скасував протокол ЦВК про результати виборів у цьому окрузі, в якому зафіксована перемога самовисуванця Сергій Рудика. Позов подала кандидатка від “Слуги народу” Наталії Дяченко. В результаті Рудик не прийняв присягу народного депутата.

Насправді Банкову не влаштовує контроль над ЦВК, що знаходиться в руках колишнього президента Петра Порошенко та ексдепутата Олександра Грановського.

Відповідно до статті 31-1 Закону про Центральної виборчої комісії України, повноваження всього складу ЦВК можуть бути достроково припинені парламентом за вмотивованим поданням президента України. Рішення Рада, згідно із законом, повинна прийняти не менш як двома третинами від її конституційного складу.