Президент Володимир Зеленський оголосив про проведення в Україні всенародного опитування. Воно відбудеться 25 жовтня – у день голосування на місцевих виборах. Про це глава держави сказав у відеозверненні, яке транслювала низка телеканалів. Воно опубліковане на сторінці Володимира Зеленського у «Фейсбуці».

«25 жовтня на виборчій дільниці я задам тобі п’ять важливих питань про те, що ми обговорюємо на вулиці, на кухні та в інтернеті, про що сперечаємося з друзями, батьками або таксистами. Про те, про що раніше нас ніколи не питали. П’ять важливих питань, щоб дізнатися твою думку», – сказав Зеленський.

«Які будуть питання – про це пізніше», – додав президент.

Він зазначив, що зараз Верховна Рада готується закріпити такий «важливий механізм», як народовладдя, на законодавчому рівні.

https://www.facebook.com/100007211555008/videos/2656157234634636/

Між тим частина українського політикуму сприйняла це як виборчу технологію.

«Коли залишилося лише 10 днів агітації, а питання для опитування Зеленський так і не назвав, то все це стає схожим на маніпуляцію. Якщо питати про речі важливі, то людям, щоб визначитися, потрібен час і потрібні відкриті дискусії, з викладенням аргументів за і проти. Поспіх, з яким вся ця гра робиться, виключає щирість намірів. Хотів би помилитися», – написав на своїй сторінці у «Фейсбук» Анатолій Гриценко.

Він також зауважив, що з точки зору законності, вся ця затія також поза межами правового поля.

«Нагадаю, Зеленський хотів Законом зафіксувати право ЦВК організовувати подібні «опитування» на дільницях. Також нагадаю – парламент сказав «ні» і правильно зробив, щоби народною думкою не гралися абияк. Як підсумок: єдине, що може Зеленський ініціювати/зробити аля опитування, не виходячи за лінію Закону, – це звичайне соціологічне дослідження, які проводяться досить часто. Але – за межами дільниць! Якщо в цьому замисел, тоді навіщо відосики, президентське благословіння і всі інші інформаційні хвилі? Щоб відволікти увагу людей від чогось іншого, важливішого? Від чого саме?» – додав політик.