За незаконно зрізане дерево, порушник добровільно сплатив збитки за завдану шкоду довкіллю. Про це повідомив заступник начальника управління Держекоінспекції Центрального округу Олександр Позняков.

Останнім часом громадяни знищують, пошкоджують полезахисні лісові смуги та незаконно вирубують лісові насадження, особливо у сільській місцевості. Це загрожує ерозією ґрунтів і призводить до значних порушень природного балансу землі.

Так, держінспекторами Центрального округу с. Левченкове, Драбівського району затримано громадянина який самовільно (без дозволу) для власних потреб зрізав дерево породи верба, діаметром пня 48 см. На порушника природоохоронного законодавства складено протокол про адміністративне правопорушення за статтею 65-1 КУпАП (Знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг та захисних лісових насаджень) та розрахована шкода заподіяна внаслідок самовільної рубки відповідно до постанови КМУ від 23.07.2008 №665 на суму 5,600 тис.грн.
Порушник провину визнав в повній мірі, сплатив штраф та збитки за завдану шкоду довкіллю.

Шановні громадяни, Дежекоінспекція попереджає деревину краще законно придбати для власних потреб в лісгоспі ніж самовільним вирізуванням дерев наносити шкоду довкіллю, та ще й ризикувати при цьому отримати штраф, а ще на додачу — зіпсовані нерви, втрачений час, сором перед сусідами.

Також, в разі якщо завдана шкода буде визначена як істотна, можна понести відповідальність відповідно до
ст. 246 Кримінального кодексу України (незаконна порубка дерев і чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, що заподіяло істотну шкоду, а також вчинення таких дій у заповідниках або на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах – карається штрафом від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією незаконно добутого).