У четвер, 21 лютого ц.р., в залі засідань будинку рад відбулася зустріч жителів Канева з представниками мобільного оператора ПрАТ «Vodafone Україна» щодо будівництва базової станції мобільного зв’язку в районі автозаправки по вул. Т.Шевченка, 69-a.

Нагадаємо, за вищевказаною адресою компанією «Vodafone Україна» розпочалося будівництво вежі стільникового зв’язку, яке викликало збурення громади міста. Хвилювалися не тільки мешканці житлових будинків, а й батьки дітей, які виховуються у навчальних закладах, розташованих неподалік (дитсадок «Дзвіночок», ліцей №6). Ще більше занепокоєння канівців викликало, що розташовуватиметься вежа поруч із автозаправною станцією. Питання обговорювалося на останньому засіданні сесії у січні ц.р. Було ухвалено рішення провести зустріч, в ході якої забудовник аргументує громаді необхідність зведення станції мобільного зв’язку саме в цьому місці та переконає, що це є безпечним для здоров’я.

Послухати представників мобільного оператора та висловити свою позицію зібрався повний зал засідань. Так, серед присутніх були й депутати міської та обласної рад.

Представники «Vodafone» запевняли, що зведена вежа надасть змогу покращити зв’язок та мобільний інтернет у найбільш заселеному районі міста. Окрім того, перевірені відповідними державними органами документи на початок будівництва відповідають санітарним нормативам. За словами представників обладнання, яке буде встановлено, сертифіковане в Україні, погоджене з Міністерством охорони здоров’я та може розміщуватися не тільки на покрівлях житлових будинків (дитячих закладів) а і в середині них.

– За минулий рік ми поставили 53 нових майданчики по Черкащині. У планах – ще стільки ж, – говорили представники компанії.

Начальник управління містобудування та архітектури Лариса Артюк підтвердила, що документи оператором було надано, але отримували дозволи вони не в Каневі.

– Міська ради та її виконавчий комітет не надавав жодних дозволів на будівництво вежі, – наголосила начальник.

Також Л.Артюк зауважила, що подані документи відповідали класу наслідків (відповідальності) СС1, в той час, як йдеться насправді про клас наслідків (відповідальності) СС2, що вимагає проходження комплексної експертизи та перевірки.

– Сьогодні їдучи з Золотоніщини на Канівщину, і маючи в телефоні дві картки, одна з яких оператора «Vodafone», у разі нещасного випадку на дорозі я не мав би змоги додзвонитися в «швидку», оскільки зв’язку не було, – сказав депутат облради Вадим Гайович. – Також у багатьох селах, треба вилізти на грушу, щоб комусь зателефонувати. Є багато місць, де така вежа потрібна набагато більше. Ви насамперед телекомунікаційна компанія, а не інтернет-провайдер, тому питання цілком закономірні.

– Сьогодні в більшості питань рішення громади – передусім, але ви громаду обійшли. Тому змоги будувати люди вам просто не дадуть. На мою думку вихід із ситуації – це знайти інше місце, провести громадські слухання, і лише тоді розпочинати будівництво, – сказав керуючий справами виконавчого комітету Володимир Святелик.

Його слова зал зустрів оплесками.