Голова підкомітетеу туризму і курортів, народний депутат Верховної ради України Анна Романова (фракція «Самопоміч») сьогодні відвідала Чигирин, аби разом з місцевими підприємцями та чиновниками, зацікавленими у розвитку туризму, знайти шляхи виходу з туристичної ізоляції Чигирина та Черкащини загалом. «Дзвін.media» вдалося поспілкуватися з Анною Романовою, адже депутати від «Самопомочі» перейшовши в опозицію до влади, стали фактично «відрізані» від загальноукраїнськимх ЗМІ проте, як вдалося з’ясувати, намагаються впроваджувати системні зміни в країні.

«Для мене надзвичайно цікава Черкащина як регіон для розвитку туризму. Власне тому я сьогодні завітала і в обласний центр, і в надзвичайно перспективне для розвитку туризму містечко Чигирин.

Проте, перше, що я дізналася від міського голови Черкас, це те, що в місті відсутнє будь яке профільне управління чи департамент, що мали б опікуватися розвитком туризму… Більше того, в Черкасах не існує міської програми  розвитку туризму. Це дуже дивує, що місцева влада не зацікавлена у популяризації регіону і відповідно зароблянні грошей.

Я, як фахівець у цій галузі, адже давно професійно вивчаю туристичну галузь і очолюю профільний підкомітет Верховної ради, можу сміливо стверджувати – 50% ВВП будь якого регіону може становити туристична галузь. Туризм це готелі, ресторани, транспортна інфраструктура, тобто величзна розгалуджена сфера послуг яка в усьому світі формує малий та середній бізнес. Туризм – перш за все наповнення місцевих бюджетів, робочі місця і заробіток звичайних людей, що на жаль зараз масово виїзджають закордон.»

Анна Романова стверджує, що туризм є одним з найперспективніших зокрема для Черкащини напрямків, куди варто рухатись аби бути економічно-успішним регіоном. Як приклад наводить Львів, що ще 15 років тому не мав фактично жодної нормальної кав’ярні, а тепер отримує колосальні прибутки і тисячі робочих місць від туризму.

Рецепт нардепа – змушувати рухатись і змінювати щось не тільки владу в Києві, а й місцевих чиновників, депутатів, мерів.

«За моїми підрахунками Україна недоотримує більше 20  мільярдів доларів щороку через невикористання туристичного потенціалу. Власне тому я і відвідала Черкащину, аби с перших вуст, як і чиновників так і представників бізнесу, рестораторів, готель’єрів почути, що я, як народний депутат та фракція «Самопоміч» можемо зробити, аби системно вплинути на ситуацію з туристичною стогнацією такого історочного регіону, регіону з неймовірною природою, проте недолюбленого з туристичного боку. Адже буду з вами відверта, для більшості, наприклад киян, Чигирин, Черкаси і Чернівці знаходяться десь в одному невідомому місці.”

blank

В Резиденції Богдана Хмельницького у Чигирині

 

“Що потрібно аби змінити докорінно ситуацію? Я виділю основні три позиції: Політична воля, туристична інфраструктура та промоція туристичного продукту.

Політична воля на мою думку на Черкащині відсутня розвивати туризм, як я вже казала раніше, навіть в обласному центрі відсутній структурний підрозділ, що має курувати розвиток туризму…

Інфраструктура. Ну що тут можна сказати. На Черкащині доріг немає. На жаль слабо розвинений залізничний транспорт. В ту ж гетьманську столицю Чигирин, чи до Тараса Шевченка в Канів можна дістатися виключно розбитими дорогами. Поїзди Інтерсіті на Черкащині присутні тільки поодаль від обласного центру аж у Смілі. Аеропорт як бездонна яма, в яку постійно вкладають гроші, а в підсумку жоден літак на Черкащину не літає вже десятиліттями.

Вихід для Черкащини перш за все бачу у тому, аби «запустити» річку Дніпро, що з’єднує Київ, Канів, Черкаси, Чигирин і далі, за моїми даними близько 50 туристичнопривабливих українських міст і містечок.

 В Україні просто нехтується потенціал річкового транспорту! В нас на наземні перевезення припадає 98% усіх перевезень. Це ж абсолютно викривлений підхід до транспортної інфраструктури України.»

blank

Анна Романова написала закон про туризм, що має стати першим кроком для розвитку туризму в країні.  Адже до цього часу українська туристична галузь підпорядковувалася фактично радянському підходу до туризму, який в умовах ХХІ століття не може працювати.

blank

«Власне, ще одна причина, чому я відвідую перспективні для розвитку туризму міста – можливість обговорити з людьми, що так чи інакше причетні до українського ринку туризму, написаний мною законопроект, в якому розставляється багато крапок над «і» в фактично нерегульованій наразі туристичній сфері економіки України.

Зокрема, в законі чітко визначається механізм сертифікації готелів, прописуються норми, завдяки яким гроші від туризму залишатимуться на місцях. Адже наприклад зараз, в Чигирин на декілька годин з Києва приїхав автобус, київський гід провів екскурсію і поїхали далі. Це не туризм, Чигирин від цього нічого не отримує.

Закон «Самопомочі» також визнає пріоритет у розвитку внутрішнього туризму, адже українці просто вивозять мільярди гривень щороку на закордонні курорти… Ці гроші, на моє переконання, мають залишатися в Україні, а українці мають відкривати для себе свою країну. Таку неймовірну країну, яку я не втомлююсь постійно для себе відкрити.

Сподіваюсь, що в суспільстві вже назріває критична маса людей, які хочуть докорінних змін. Сподіваюсь, що законопроект «Самопомочі», мого авторства все таки вистачить мужності проголосувати в Раді і не відкладати його на роки. Адже в нашій олігархічній країні розвиток туризму владі не цікавий тільки з однієї причини. На туристичному бізнесі не стають олігархами! Туристичний бізнес це прерогатива малого і середнього бізнесу, тобто це середній клас, що так необхідний Україні для розвитку, як цивілізованій країні!»