Плитка, якою в авральному темпі почали укладати тротуари в центрі Черкас, вже розвалюється. За дивним збігом обставин тендер на укладання плиткою тротуарів вздовж бульвару Шевченка виграла раніше вже оскандалена фірма ТОВ «Колтех-Транс», що, згідно з розслідуванням правоохоронців та рішенням суду, взяла участь у схемі розкрадання бюджетних коштів під час попереднього “благоустрою” міста.

* У липні 2017 року слідчі Черкаського відділу поліції відкрили кримінальне провадження за статтею 191 ч.3 («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»). Ними встановлено, що за допомогою ряду фіктивних підприємств група осіб завищувала обсяги виконаних ремонтних робіт і цін на будівельні матеріали. Про це йдеться в ухвалі Соснівського районного суду від 11 вересня 2017 року.

У ході досудового розслідування встановлено перелік фірм,  які входять до фінансово-промислової групи з привласнення бюджетних коштів.

Це підприємства Василя Колесниченка – ТОВ «Черкасишляхбуд-Плюс», ТОВ «Грін Таун 2016», ТОВ «Черкасишляхбуд», ТОВ «Колтех-Транс», ТОВ «Лимож».

Згідно з матеріалами слідства, керівники підприємства з метою привласнення бюджетних коштів залучили до злочинної схеми зареєстровані на підставних осіб наступні фірми – ПП «БІЛАШЕНКО Н.В», ТОВ «Інститут гідротехнічних робіт», ПП «АСМ-Респект», ПП «Ліпона»

 * Розслідування журналістів Громадського телебачення

Наразі, новоукладена тротуарна плитка вже має сколи, що, на нашу думку, може свідчити лише про чергову махінацію з освоєнням бюджетних коштів, як і при укладанні плитки по бульвару Шевченка в 2016 році, коли була реалізована схема з укладання плитки з більш дешевого та, відповідно, менш якісного бетону всупереч укладеній угоді. Тоді в ухвалі Придніпровського районного суду Черкас було зазначено, що фактично з міського бюджету таким чином було вкрадено понад 750 тис. грн. А в наступному, 2017 році, подібну халтурну плитку різного розміру виявили при укладанні на набережній Митниці.

Тож схоже, що кримінальні справи і суспільний розголос не лякають владу Черкас, і місто продовжують закладати “лівою” тротуарною плиткою за бюджетні кошти.

blank

blank  blank

Згідно відповіді на депутатське звернення міського обранця Володимира Гриценка, укладає вже зіпсовану плитку вздовж бульвару Шевченка раніше впіймана на махінаціях з ремонтними роботами фірма «Колтех-Транс». Цікаво, що підприємець виграв тендер, обіцяючи покласти плитку виробництва заводу “Деметра”, але під час інспекції виявилось, що він кладе плитку іншого виробника. Зокрема на палетах із плиткою є маркування – ПП “Райагробудсервіс”.

blank blank

blank

Проте, цілком може виявитись, що насправді через якусь чергову субпідрядну схему, як це постійно відбувається в Черкасах, “ліва” плитка укладається з заводу близького бізнес-партнера керівника мерської фракції в міській раді – фірми “С-ПЛИТТ”.

Нагадаємо, що за черговим дивним збігом обставин, після обрання мером батьківщинівця Анатолія Бондаренка у Черкасах, бізнес-партнер лідера фракції “Батьківщини” в Черкаській міській раді Романа Дісканта Олександр Карпенко засновує плиточну фабрику “С-ПЛИТТ”. З цього моменту Черкаси починають закладати, згідно висновків експертів та слідства, абсолютно бракованою тротуарною плиткою, за яку з бюджету виділяються гроші, як за якісну.

blank

СЛАВНОЗВІСНА ПЛИТОЧНА ФАБРИКА “ДРУЗІВ МЕРА” ЗНАХОДИТЬСЯ В РАЙОНІ БАЗИ ОПС

Кінцевим власником “С-ПЛИТТ” згідно державного реєстру є Олександр Карпенко, в Черкасах більш відомий як “Карпік”. Олександр Карпенко, за власним зізнаннями в одному з давніх інтерв’ю керівника черкаської “Батьківщини” Романа Дісканта, є його однокласником та бізнес-партнером. Тісні зв’язки Карпенка і Дісканта очевидні – вони мають величезну кількість спільного бізнесу на Черкащині.

blank

Олександр “Карпік” Карпенко і Роман Діскант

 

blank

На відкриття фабрики з виробництва тротуарної плитки “друзі Батьківщини” витратили мінімум 6 мільйонів гривень.

До такої ж думки схильний і депутат Черкаської міської ради Олександр Згіблов, що послідовно публічно критикує міського голову за корупцію.

– Я спеціально підходив до робітників увечері, що кладуть цю плитку і питав, чому вона так незграбно укладена. Люди прямо кажуть, що плитка із заводу мера і уся крива, тобто різного розміру і вони просто не можуть укласти її рівно, – підтверджує нашу версію про чергову схему освоєння бюджетних коштів Згіблов.

За його словами, саме на сумнозвісній “таємній Канівській сесії Черкаської міської ради” без опозиційних до мера депутатів та журналістів було серед іншого розподілено гроші і на браковану плитку для черкасців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бондаренко вважає, що “таємна” сесія була законною та підпише проголосовані рішення

– Думаю, що Бондаренко розуміє, що йому вже не довго залишилось освоювати бюджет в кріслі мера, тож він зараз намагається заключити якомога більше договорів, тобто прив’язати до кожної бюджетної копійки свої п’ять копійок, поки не відсторонили від посади. На жаль, їм все одно, що цей весь “ремонт” залишиться нашим дітям.  Так само вони “ремонтують” і дороги в місті…

Олександр Ковтун