На пресконференцію, присвячену епідеміологічній ситуації в області, голова Черкаської ОДА Олександр Скічко прийшов із маскою.

“Хочу нагадати, що з понеділка вона знову стане незамінним атрибутом у нашому повсякденному житті, бо з великою ймовірністю наша область, як і вся Україна, перейде із зеленої у жовту карантинну зону. Стрімко насувається нова хвиля COVID-19, тож нові обмеження неминучі, вони стосуватимуться кінотеатрів, театрів, масових заходів. Адже захворюваність зростає високими темпами, і якщо так триватиме, то не можна виключити і тотальний локдаун”, – наголосив очільник області.

За словами Скічка, на масових заходах присутність людей буде обмежена нормою 1 особа на 4 квадратні метри. Окремо він розповів про організацію навчання в школах, бо жовта зона дозволяє очне навчання лише в тих закладах, де рівень вакцинації колективу складає не менше 80%. Саме таку норму було встановлено постановою Кабміну. Між тим, як додала заступниця голови ОДА Лариса Кошова, нині в області середній показник вакцинації вчителів, як і в цілому по Україні, – 41 %.

“Всього на Черкащині серед навчальних закладів, які надають повну загальну середню освіту, лише до 20 шкіл, де вакциновано понад 80 відсотків учителів. Це із понад 300 закладів. Такі школи продовжать працювати очно”, – повідомила Кошова (хоча, звісно, рішення про дистанційне навчання прийматимуть територіальні громади самостійно).

Винятком серед правила, наприклад, є Золотоніська школа №2, де вакциновано всі 100 % вчителів, або школа Михайлівської громади, де вакциновано 93% педколективу.

“У нас більшість колективу свого часу перехворіла на коронавірус, частина досить тяжко, тому питання вакцинуватися чи не вакцинуватись, у нас не стояло. До того ж, пропрацювавши два локдауни на дистанційному навчанні ми зрозуміли, наскільки це складно і як це втомлює. За літо ми всі пройшли повний курс вакцинації”, – пояснила свій результат директорка золотоніської школи Олена Вертипорох.

Олександр Скічко наголосив, що нині на Черкащині є в достатній кількості всі зареєстровані в Україні вакцини, працює 98 пунктів щеплень, 31 центр вакцинації, 25 мобільних бригад. Якщо буде потреба, область може збільшити цю кількість, щоб усі бажаючі могли вакцинуватись.

“Батьки дітей сьогодні є заручниками ситуації. Вони хочуть, щоб їхні діти ходили до школи, але через низький рівень вакцинації школи будуть закриті. З понеділка ми запускаємо мобільні групи, і у школи, де є більше десяти охочих вакцинуватися, приїздитиме така мобільна група. Вакцину обиратимуть самі вчителі. Нині це не проблема”, – сказав Скічко.

Головна санітарна лікарка області Людмила Кравченко цифрами проілюструвала, що ситуація з коронавірусом на Черкащині справді погіршується. По області за тиждень рівень захворюваності зріс на 95,4%, тож Черкащина опинилася на межі жовтої зони. Найбільше нових випадків – у Черкасах, Смілі, Каневі, Умані і Золотоноші. За рівнем тестування Черкаська область в Україні на 4 місці. Також, за її словами, уже є навчальні заклади, де навчання припинено, зокрема на Драбівщині.