У Черкасах новостворене подружжя Вікторії та Андрія Батюків у день весілля прийшло до центру донорства, щоб не зраджувати спільній традиції та здати кров. Туди пара ходила й на побачення. Здаючи кров у весільному вбранні, сподівалася заохотити до донорства якомога більше людей, розповіла Суспільному Вікторія Батюк.

Зазвичай молодят тут бачили часто, втім, без білої сукні й фати, розповіла заступниця директора центру служби крові Тетяна Портянко:

“Це наші постійні донори. Приємно за такий креативний підхід наших молодят. Може, наші донори і свої сімейні свята будуть розділяти з нами”.

До зустрічі молодят у центрі крові готувалися завчасно — подарували квіти на торт, додала пані Тетяна.

Вікторія Батюк розповіла: стала донором, щойно досягла повноліття:

“Із 2015 року я стала донором, тобто уже дев’ять років виходить. Останнє, що рахувала — я здала шість літрів крові і шість — плазми. Але зараз уже більше”.

Донорство — важлива частина спільного життя пари, вони навіть ходили до центру донорства на побачення. Тому й у весільний день виняток не робили, пояснила наречена.

“Я вважаю, що донорські центри повинні бути із запасом. Особливо, що стосується плазми — це виробництво ліків. Я розумію як це важливо, бо працюю у фармацевтичній компанії. Такі ліки неможливо виробляти синтетично”.

Старший лейтенант Андрій Батюк несе службу у Державному інституті сертифікації та випробування озброєння та військової техніки. Чоловік розповів про важливість їхнього сімейного хобі:

“Абсолютно кожен день у всіх містах є постійна потреба в усіх групах донорської крові, що б не казали по телевізору. Зараз багато захисників і гинуть, і отримують поранення, і кожному це необхідно”.

Молодята разом чотири з половиною роки, додав Андрій. Пропозицію коханій зробив торік — у 2023 році. Здати кров вирішили, щоб привернути увагу до проблем із браком крові та заохотити своїм прикладом якомога більше людей до донорства, пояснила Вікторія:

“Якби якомога більше людей обирали шлях донорства — у нас би не було потреби, щоби екстрено просити допомоги з переливанням крові і плазми”.