Віднині Черкаська обласна лікарня зможе проводити ПЛР-тестування на широкий спектр бактерій та вірусів, у тому числі і на коронавірус. Відповідну сучасну тест-систему заклад отримав від агрохолдингу МХП та Благодійного фонду «МХП – Громаді».

blank

«У Черкаській обласній лікарні бактеріологічна лабораторія існує з самого початку відкриття закладу. Однак лише у 2007 році у нас запрацював відділ полімеразно-ланцюгової реакції.  У нас був апарат, проте він був здатен встановити лише наявність в зразках бактерій, і практично не визначав вірусів. Цей апарат має набагато ширший спектр, визначає не лише бактерії, а й віруси, він також дозволяє визначити не лише наявність, а й кількість їх в зразках. Подібне обладнання вкрай необхідне для лікарні не лише в контексті нинішньої епідемії, а й у лікуванні інших захворювань травної, статевої системи, захворювання крові, різних видів гепатитів тощо. Навіть той апарат, який був у нас раніше, був завантажений, адже він забезпечував аналізами не один заклад області. Тому надзвичайно раді, що в нас з’явилося нове сучасне обладнання», – каже головний лікар Черкаської обласної лікарні Олександр Дудник.

blank

Названа тест-система, за словами працівників лабораторії, здатна обробляти одночасно близько ста зразків на різні інфекції кожен, видаючи повний результат за 4 – 5 годин. Тобто за добу вона може зробити більше 500 розгорнутих аналізів.

blank

«Саме тому ми проситимемо обласну лікарню поки що передати тест-систему до обласного лабораторного центру, щоб вона допомогла покращити і, головне, пришвидшити обробку зразків, взятих у людей з підозрою на коронавірус. Потім, коли ми вийдемо з епідемії, обладнання повернеться до Черкаської обллікарні, – наголосив голова Черкаської ОДА Роман Боднар. – Ця лабораторія буде надсучасною, дасть можливість якісно готуватись до складних операцій, до досліджень, пов’язаних із генетичними захворюваннями, у трансплантології. Нині в області освоєно технологію трансплантації кісткового мозку, а це обладнання дозволить нам піти далі – започаткувати трансплантацію нирок. Тож таке обладнання дозволить підняти медицину області на новий щабель».

blank

Названа тест-система для ПЛР у реальному часі має комп’ютер із джерелом безперебійного живлення, і обійшлась вона  у суму 811 500 грн.

blank

«На Черкащині вдалося налагодити діалог між владою і бізнесом, – наголосив Руслан Пономаренко, координатор Черкаського обласного штабу протидії коронавірусу від МХП. – Ми активно долучилися до придбання обладнання та засобів індивідуального захисту для лікарень області від  початку пандемії. Коли постала проблема в збільшенні кількості тестувань, ми оперативно відгукнулись на прохання обласної адміністрації та медичних установ закрити цю потребу. Розуміючи її важливість, у найкоротші терміни ми проплатили замовлення і вже за тиждень отримали потрібне обладнання».

blank

Загалом, як додає директорка БФ «МХП – Громаді» Тетяна Волочай, на потреби Черкаської області у протидії поширення COVID-19 агрохолдинг МХП виділив 14 млн грн. Ще 55 млн грн було спрямовано за загальнодержавного фонду протидії коронавірусу.

«Допомога надана у межах проєкту взаємовигідної співпраці бізнесу, влади і громади «Спільнодія Черкащини: здолати COVID-19». На сьогодні для протидії поширення коронавірусу передано засобів індивідуального захисту та обладнання  від МХП на суму понад 7 млн грн для близько 80 медичних закладів та інших організацій області, які теж підтримують лікарні та медперсонал. За весь час карантину МХП спільно з Благодійним фондом передав обласній лікарні допомоги на понад 2 млн 330 тис. грн», –звітує Волочай.

blank

За словами Любов Ропало, директорки Черкаської обласної агенції регіонального розвитку, додатково до тест-системи придбано супутнього обладнання на 176 000 грн.

blank

«Ми також є членами платформи «Спільнодія Черкащини: здолати COVID-19» і сьогодні разом із партнерами «МХП – Громаді» передаємо Черкаській обласній лікарні термошейкер, ультрафіолетовий бокс, механічні дозатори. Це додаткові необхідні елементи повноцінного функціонування вказаної тест-системи. Тепер це буде повністю оснащене робоче місце, яке вже може повноцінно працювати», – прокоментувала пані Ропало.

blank

Як зазначають в лабораторії, обласна лікарня має відповідних фахівців бактеріологів та вірусологів, які зможуть працювати на новому обладнанні.

«Ми сподіваємося, що найближчим часом ще одну подібну тест-систему коштом благодійників доставимо у Обласний лабораторний центр. Це надзвичайно надійне обладнання, яке дозволить уникнути збоїв в роботі, бо те, яке нині в наявності, має десятирічний стаж роботи. Це важливо, особливо в таких екстремальних умовах, в яких наші лабораторії працюють зараз. До того ж це надзвичайно дороге обладнання. Тож придбати його за бюджетні кошти було б непросто. Тому ми дуже вдячні нашим партнерам за співпрацю», – підсумував голова ОДА.

blank

Нагадаємо, на разі Черкаський лабораторний центр може обробляти близько 500 зразків щодоби. З новим обладнанням обласної лікарні потужність лабораторії збільшиться удвічі. Якщо ж з’явиться додаткове обладнання, на яке сподівається Роман Боднар, то в області можна буде робити близько півтори тисячі аналізів за добу.

blank

«Я сподіваюсь, ми досягли плато епідемії і різких стрибків кількості хворих вже не матимемо, тож наше нове обладнання при виявленні коронавірусу не доведеться застосовувати на повну потужність», – каже голова ОДА.

Варвара Горова