У 2014 році після мінометного обстрілу на Донеччині Вадим Мазніченко втратив руку й ногу. Потім черкащанин поїхав до США, де отримав якісне протезування й перепробував різноманітні види спорту. Після тренувань йому найбільше сподобався біг, тож зараз він бере участь у 10-и кілометрових марафонах і мріє підкорити спортивний велосипед.

Вадим працює головою ОСББ, навчається в університеті на юридичному факультеті й шукає спонсорів для запуску екологічного стартапу. Детальніше про свою реабілітацію після поранення та плани на майбутнє хлопець розповів в інтерв’ю «Про все».

Про власний екостартап

Юридично атовець уже створив ТОВ, але підприємство зараз у замороженому стані, бо немає коштів, які варто вкласти для запуску виробництва.

Виготовлятиму «сонячну черепицю». Тобто це дах із черепиці із сонячними батареями, який виготовляє електроенергію. Тобто людина собі стелить дах черепицею із вторинної сировини (переробленого пластику). Така черепиця зможе автономно виготовляти енергію 20 років без втручання людини, загалом термін експлуатації даху з такою покрівлею – 50 років, – говорить Вадим.

Чоловік працює над цією ідеєю вже рік. Він хоче створити щось нове, чого в Україні ще ніхто не робить.

Зараз я шукаю інвестора, який вкладе близько мільйона гривень у виробництво і ми все будемо виготовляти у Черкасах, – розповідає Вадим.

Біг – це свобода

За кордоном також військові після повернення часто починають вживати алкоголь, наркотики тощо. Там їх реабілітовують через спорт. Таку ж ініціативу почали запроваджувати і в Україні для ветеранів АТО/ООС.

Я знаю двох ветеранів, які повністю сліпі, проте вони бігають марафони по 42 км. Звісно, що їм допомагають поводирі, проте один із спортсменів за дистанцію змінює трьох, адже вони таких навантажень не витримують, – каже атовець.

Вадим розповідає, що сам почав бігати ще в 2015-му році, коли отримав біговий протез у США. Під час реабілітації його там долучали до різних видів спорту і зупинився на бігові. Черкащанин планує також купити адаптований триколісний велосипед.

– Заспокоюся тоді, коли проїду якийсь веломарафон, – говорить Вадим, посміхаючись.

Чоловік зізнається, що тренуватися важко, адже він біжить із прямою ногою. Йому доводиться зупинятися кожні три кілометри, знімати протез та розминати коліно.

blank

– Цього року прийняли програму про спортивне протезування і я планую змінити культиприйомник за допомогою цієї програми, щоб покращити свої результати на марафонах, – додає атовець.

Вадим бігає у Долині троянд, чоловік розповідає, що під час тренування йому вдається залишити всі проблеми десь далеко, відпочити думками й відчути свободу.

– Там на тротуарах хоч і постелили плитку, але вона не суцільна, адже є заїзди для автомобілів і неможна просто пробігти, мусиш перечіпатися за виступи, – каже Вадим.

Під час свого марафону в Естонії Вадим упав, каже що це сталося на рівному асфальті, тож уже годі й говорити про біг плиткою з виступами.

Улітку черкащанин узяв участь у зніманні кліпу місцевого гурту «Time» на пісню «Не спиняй».

Ми знімали цілий день, міняли локації, де мені треба було бігти. Думаю, що цей ролик потрібно показувати дітям і номінувати його на міжнародну музичну премію, але перед цим перекласти англійською мовою, – згадує Мазніченко.

Про мотивацію

Черкащанин розповідає, що зараз відчуває певне виснаження, від роботи особливо.

blank

– Відтоді, як повернувся з Америки, і до 2019 року сил вистачало на все. Зранку до вечора, як енерджайзер щось робив, а зараз трохи батарейка розрядилася і треба підзарядка, – додає ветеран.

Чоловік розповідає, що атовці самі собі допомогти не можуть, та ще й немає до кого звернутися за допомогою. Лише окремі депутати і звичайні люди відкликаються, а якоїсь централізованої програми нема.

– Я б хотів, щоб це місто було більше зручним для людей з інвалідністю, особливо тих, які на візках. От зараз я молодий і сам ходжу, а якщо доведеться сісти на візок, то без сторонньої допомоги буде важко щось зробити самотужки. Я вже колись просився до мера радником, щоб займатися проблемами доступності Черкас, але мене не взяли, – говорить Вадим.

Також черкащанин радить атовцям, які не можуть зараз знайти себе, робити те, що приносить задоволення, а не прибутки.

blank

– Ми звикли працювати, аби отримати гроші, але це нічого не змінює у нашому житті. Я он теж скоро покину роботу, яка мене виснажує, може зміню місце проживання і робитиму те, що мені подобається. От завжди мав мрію скласти мотоцикл і ганяти на ньому, то, може, так і зроблю, – каже хлопець.

Про фантастику

Для того, щоб відволіктися від звичних проблем черкащанин полюбляє дивитися фільми, говорить, що надає перевагу фантастиці.

– Мені подобаються нові кінокартини. Був у захваті від «Месників», «Людини-павука», «Халка», «Залізної людини» тощо, – згадує Вадим.

Хлопець зізнається, що улюбленого героя не обрав. Також Вадим розповідає, що зараз привчає себе частіше читати книги.