Якщо ви вже давно хочете зробити добру справу і все чекаєте слушної нагоди – прийдіть до пункту переливання крові, що знаходиться в Черкаській центральній районній лікарні. Пишуть “Сільські Обрії“.

Пункт переливання крові розміщений на першому поверсі неврологічного відділення ЦРЛ у Червоній Слободі, по вулиці Пирогова, 3. Телефон для довідок: 30-40-26.

Сюди потрібно приходити на 8 годину ранку з паспортом.

– Бажано зранку на сніданок випити лише чаю та з’їсти булочку, – каже завідувачка пункту Алла Волошина. – Готуючись до здачі крові, потрібно не вживати напередодні алкоголю, не палити, не приймати антибіотиків. Тобто людина повинна почуватися здоровою.

Уся процедура на місці займе 30-40 хвилин. Тут майбутній донор заповнює анкету, де чесно має відповісти на всі запитання щодо способу життя та хвороб, якими довелося перехворіти. Потім йому виміряють тиск та зроблять аналіз крові на гемоглобін та визначать групу. І далі вже відберуть 400-450 мл крові.

– Звісно, ця кров не одразу стає донорською, – розповідає Алла Іванівна. – Після здачі кров перевіряють на наявність інфекцій. Серед них вірус імунодефіциту людини, вірусів гепатиту А, В і С та збудника сифілісу. Якщо отримуємо позитивний аналіз, ми заносимо дані громадянина у комп’ютерну базу і він більше не може бути донором.

Повторно стати донорами крові у пункті переливання крові ЦРЛ запрошують прийти через півроку.

– Плазма крові йде на карантин і півроку – це той термін, який комфортний як для донора, так і для забезпечення лікарні донорською кров’ю, – розповідає Алла Волошина. – Натепер в пункті переливання крові донорської крові достатньо. Періодами виникає потреба в рідкісних групах крові з негативним резус-фактором. Ось на днях потрібна була ІІ та ІІІ групи крові з позитивним резус-фактором.

Лікарка каже, що незалежно від давності захворювання та результатів лікування, донорами крові не можуть бути люди, в яких виявлені інфекційні та паразитарні захворювання, як-от СНІД, носійство ВІЛ-інфекції, сифіліс вроджений або набутий, вірусні гепатити, позитивний результат дослідження на маркери вірусних гепатитів, усі форми туберкульозу, бруцельоз, сипний тиф, туляремія, лепра, хвороба ехінококкоз, токсоплазмоз, філяріатоз, а також соматичні захворювання – злоякісні новотвори, хвороби крові, органічні захворювання центральної нервової системи, повна відсутність слуху і (або) мови, психічні захворювання, наркоманія, алкоголізм, серцево-судинні захворювання, хвороби органів дихання та травлення, захворювання печінки, жовчних шляхів та нирок та ряд інших хвороб.

Донор крові отримує довідку з лікарні, за якою він звільняється від роботи на два дні, та 70 гривень на харчування.

Торік донорами крові в Черкаському районі стали майже 400 осіб, цьогоріч ця цифра сягнула вже майже 200.