У серпні наша редакція провела опитування серед читачів на тему: яке ставлення черкащан до вступу України в НАТО? Воно викликало доволі чималий інтерес у громадян, в якому взяли участь 648 наших активних респондентів.

Цікаво, що за роки незалежності думка черкащан кардинально змінилася щодо їх ставлення до вступу нашої країни в Північноатлантичний альянс. Так, коли на зорі української незалежності наші земляки висловлювали різко негативне ставлення до НАТО, то нині подавляюча більшість черкащан переконані, що майбутнє України має бути пов’язане саме з цим оборонно політичним блоком. Ще тридцять років тому серед наших громадян панував стереотип на кшталт карикатур радянських пропагандистів художників-«кукриніксів», де символ НАТО зображувався у вигляді чорного чобота західних вояків, що нависав над головами малолітніх дітей. Відповідно, про свою прихильність до вступу нашої держави в Північноатлантичний альянс тоді заявляли 20 – 30 % українців.

Сьогодні, як свідчать результати загальноукраїнських соціологічних досліджень, більше 80 відсотків наших громадян підтримують приєднання України до альянсу. Це підтверджують і результати нашого редакційного опитування. Так, 85 % черкащан, які відповіли на запитання нашої анкети, повністю підтримують вступ нашої країни до НАТО.

Лише мізерні 2 % із числа опитаних виступають категорично проти шляху української держави до Північноатлантичного альянсу.

При чому, кількість прихильників вступу України до НАТО особливо зросла за період повномасштабної агресії путінської росії проти нашої країни. Буквально за останній рік, як свідчать соцопитування, громадян із пронатівською позицією стало на 23 % більше, ніж це було у 2021 році.

Щоправда, є чимала група громадян, які дуже сумніваються, що Україну в найближчій перспективі приймуть до НАТО. «Нас туди все одно не приймуть» – так стверджують 10 % черкащан, які взяли участь в редакційному опитуванні.

Всього 9 наших читачів із 648 (а це 1 %) бажали б бачити нашу державу у Європейському Союзі, але без вступу до НАТО. Ще 1 % опитаних не визначилися із своєю позицією щодо цього важливого питання. Ну, і п’ятьом нашим респондентам байдуже, яке майбутнє очікує нашу країну в найближчій перспективі…

Яків Немирів