Третій рік безуспішно триває судовий процес над угрупуванням киян, що навесні 2014 року викрали та вбили корсунського журналіста Василя Сергієнка. Проте, попри численні журналістські розслідування, акції протесту та навіть побиття черкасцями суддів, які хотіли випустити підозрюваних на всі чотири сторони, ні заарештованим виконавцям по цей день не оголосили вироки, ні, тим паче, досі не заарештованому замовнику навіть не оголосили підозри.

Дзвін.media вирішив спитати у людей, що роками борються за справедливе розслідування звірячого вбивства Героя України, чи вірять вони, що в цій справі поставлять колись крапку і суспільство дізнається ім’я ініціатора розправи, чи на Черкащині все ж таки буде своя “справа Гонгадзе”?

Народний депутат України Ігор Луценко:

Я вбачаю тут тільки корупційну мотивацію. Нардеп, якого активісти підозрюють у причетності до цього злочину, є членом провладної депутатської групи, котра голосує при потребі так, як треба куму Луценка (Генпрокурор України Юрій Луценко,- ред.) Порошенку. Тому реально робити загрозливі дії щодо Геннадія Бобова (а під час слідства раз-у-раз спливало саме це прізвище) Луценко буде лише під великим тиском, якого, на жаль, ні депутати, ні громадськість на можуть створити для ГПУ. Ви слушно згадуєте Гонгадзе, – якщо такий злочин екс-президента нинішні правоохоронці бояться дорозслідувати, то що вже казати про аналогічний злочин депутатів?

blank

Ігор Луценко з Олександром Аронцем розгорнули плакат у Верховні Раді

blankЧленкиня Черкаського міського виконавчого комітету Діана Тяско:

Я думаю, що вбивць Сергієнка при цій владі посадять лише в одному випадку: в рамках передвиборчої кампанії президента. Це може бути крок Порошенка, щоб показати: “Ну от, я сприяю ув’язненню вбивць майданівців”. І то це може бути лише в тому випадку, коли рідні та друзі Василя Сергієнка підтримуватимуть медійність справи. Очевидно, що замовник екс-регіонал, про якого суд боїться говорити, має певну протекцію в особі чинної влади. По-іншому ситуацію із затягуванням розгляду справи не назвеш“.

blankВетеран полку “Азов” Олег Толмачов, який став відомим на всю країну, коли на нагородженні “Ігор Нескорених” не потиснув руку Президенту:

Замовник вбивства всім відомий. Я вважаю, що до справи може бути причетний народний депутат Геннадій Бобов… Ми (активісти «Національного корпусу»,- ред.) постійно намагаємося відвідувати судові засідання вже досить довгий час. В мене вже мабуть це 20-те судове засідання. Усі питання в цій справі вирішуються на рівні Києва. Зрозуміло, що у замовника є великі зв’язки. Навіть, якщо взяти адвоката Шадріна, що захищав сепаратиста Топаза, мера Слов’янська  Штепу… Савченко, а тепер захищає підозрюваних у вбивстві… зрозуміло, що в цій справі все вирішується на найвищому рівні.

blankЛідер “Національного корпусу” Черкащини Дмитро Кухарчук:

Юрій Луценко (Генпрокурор,- ред.) в приватних розмовах говорить, що Геннадій Бобов міг би бути насправді причетним до вбивства Василя Сергієнка. Під час зустрічей з народним депутатом Олегом Петренком Луценко про це ще раз наголосив. Але є “фактор партії “Відродження”, яка на даному етапі дає голоси БПП. Особливо для переформатування більшості в Раді голоси «Віджродження» є конче необхідними. Тож  високопоставлений фігурант цієї справи впливає на її хід не так фінансово, як політично, бо може бути представником партії, що допомагає в Раді партії БПП. Якщо чесно, до виборів я не вірю, що крапку в цій справі поставлять. Після виборів – все буде залежати від того, як сформується Верховна Рада. Василь Сергієнко є для нас символом боротьби. Тут справа навіть не вбивства людини, тут справа у нищенні такої постаті, що несла Національну Ідею і могла б зробити дуже багато для Корсуня. Що, на жаль, попри давню козацьку історію, залишається дуже «ватним» містом

Варто також наголосити, що сам же корсунський цукровий магнат Геннадій Бобов всі чотири роки з моменту вбивства стверджує, що його ім’я фігурує у справі завдяки недругам, що хочуть його підставити і “віджати” бізнес. Називає усі журналістські розслідування на цю тему “брудною кампанією”.

Проте конкретних прізвищ людей, що, на його думку, через масштабну фальсифікацію справи, хочуть насолити народному обранцю, він не назвав. Тож Дзвін.media  готовий в будь-який час на своїх шпальтах надати можливість Геннадію Борисовичу пояснити, чому його ім’я спливає у названій кримінальній справі, та хто конкретно претендує на його мільярди, займаючись такою марудною та дороговартісною справою, як підробка матеріалів кримінального розслідування на спотворювання громадської думки.

Варвара Горова