Сьогодні, 15 червня, міністр внутрішніх справ відвідав з робочою поїздкою Центр авіаційного забезпечення Нацполіції, що базується на вертодромі «Гелікоптерного майданчика Канів». На території 8,6 га закуплено та побудовано два додаткові ангари для авіації Національної поліції України, а невдовзі буде збудовано готельний комплекс для потреб авіаційного персоналу.

«Сьогодні ми знаходимося на базі авіаційного забезпечення Нацполіції, де розташовані спеціалізовані вертольоти для потреб поліції та санавіації. Є також гелікоптерна група прикордонників, гвардійців та рятувальників. За необхідності вони всі працюють за спеціальним алгоритмом і допомагають одне одному. Саме цей майданчик буде обслуговувати Черкаську та Київську області», – сказав Арсен Аваков.

blank

За словами міністра внутрішніх справ, протягом 1,5 року борти по всій країні будуть розставлені на чергування таким чином, щоб забезпечувати транспортування хворих, трансплантологію, надзвичайні ситуації, військові та поліцейські потреби. «Ми розставимо гелікоптери по країні так, щоб вертолітна група системи авіаційної безпеки Міністерства внутрішніх справ взаємодіяла для допомоги людям по всій державі від питань медицини до  надзвичайних ситуацій», – повідомив Арсен Аваков.

blank

Заступник міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров додав, що до кінця 2021 року планується постачання 26 французьких вертольотів Airbus. Зокрема, 8 – Н145 останньої модифікації для потреб Національної поліції; 7  – Н125 для Держприкордонслужби та 11 – Н225 для ДСНС і Нацгвардії.

Своєю чергою глава Нацполіції Ігор Клименко зазначив, що частина вертольотів буде використовуватися для порятунку людей, тоді як інша – для проведення спецоперацій.

«За рік ми побудували центр, який повністю забезпечить функціонування авіації Нацполіції, що входить до складу Єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту МВС. Наші гелікоптери будуть задіяні для порятунку людей та проведення спецоперацій. Вертоліт рухається зі швидкістю 225 км/год, що в чотири рази швидше, ніж автомобіль. Нині поліція стала ще більш мобільною та швидкою», – наголосив Ігор Клименко.

blank

Начальник Управління авіації та поліції на воді Сергій Науменко розповів, що для належного функціонування Єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту МВС у Національній поліції  створено Державну установу «Центр авіаційного забезпечення Національної поліції України», введено посади авіаційного персоналу та затверджено постійний штат установи.

«У рамках розвитку Єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту МВС у 2020 Національна поліція України отримала два вертольоти Airbus H145, які були розмитнені, пройшли відповідну сертифікацію, зареєстровані в установленому порядку та одержали дозволи на виконання польотів», – сказав Сергій Науменко.

blank

За його словами, згідно з графіком проводяться навчання та перепідготовка авіаційного персоналу. На сьогоднішній день у Льотній академії компанії Airbus Helicopters Deutschland вже успішно пройшли перепідготовку 30 техніків, з яких 3 отримали свідоцтва інструкторів, 12 пілотів та 4 інженери Нацполіції. При цьому технічний персонал склав іспити та отримав відповідні сертифікати (перші з силових відомств України). Водночас 4 пілоти проходять навчання, а ще 4 – пройдуть перепідготовку в серпні поточного року.