«Йдемо далі – цього разу на південь і в центр. Ми визначилися з керівниками ще чотирьох осередків Слуга Народу…» Про це у своєму Фейсбуці піднесено і пафосно повідомила очільниця прес-офісу партії Євгенія Кравчук. Зокрема, вона зазначила, що керівником Черкаської обласної організації партії “Слуга народу” став народний депутат Олександр Завітневич.

Хто такі «ми, які визначилися» зрозуміти важко… Адже, принаймні, у нас на Черкащині де факто і де юре організації президентської партії не існувало. Навіть на партійному сайті інформація про черкаський осередок відсутня. Отже, ні про які демократичні вибори очільника обласної організації партійцями не йдеться. А оте «ми» більш схоже на пріснопам’ятне «Ми, Ніколай второй…» У нашій сьогоднішній інтерпретації – «Ми, Володимир перший…»

Так саме дивує оце високопарне «йдемо далі…», адже минув уже рік президентства Володимира Зеленського, а його політична сила тільки зараз починає формувати свої осередки в регіонах. І якби не місцеві вибори, мабуть, про «Слуг народу» черкащани не почули б ще довго…

Та все це, звичайно ж, внутріпартійні дивацтва «слуг» із їх підпільними обкомами. До речі, дивує і те, новопризначений голова обласного партосередку пан Завітневич ще донедавна залишався безпартійним. Принаймні, на офіційному сайті Верховної Ради на час обрання він значився позапартійним і про своє входження до партії Зеленського офіційно не повідомляв… Як безпартійного його презентує і українська Вікіпедія.

Та й взагалі, як пишуть загально українські ЗМІ, Олександр Завітневич є вкрай закритою фігурою. Олександр Михайлович фактично не був публічною особою до літа-осені 2019 року. У мережі майже немає інформації про його роботу і життя до початку роботи в дев’ятій каденції українського парламенту.

blank

У відкритих джерелах зазначено, що в 2012 році Олександр Завітневич разом з діловим партнером став співвласником і директором Смілянського ливарного заводу. В офіційних документах зазначено, що засновником і кінцевим бенефіціаром підприємства є його дружина – Завітневич Наталія Георгіївна.

У 2016 році сім’я Завітневич почала займатися іншим видом бізнесу. У Києві подружжя заснувало ТОВ «М.Т.І.» Підприємство спеціалізувалося на наданні широкого спектру послуг. Зокрема, сімейний підряд підприємців займався наданням в оренду автомобілів всіх видів, а також різного устаткування.

Широка громадськість дізналася про ім’я Олександра Завітневича влітку 2019 року, коли він став народним депутатом України від партії «Слуга народу». На даний момент є головою Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Куди більший резонанс викликала новина про те, що Олександр Завітневич виявився свояком шостого президента України Володимира Зеленського. Нинішнього українського лідера голова оборонного комітету парламенту нібито знає давно. Згідно з численними даними джерел, Наталя Завітневич була одноклассницею президента Зеленського. Ходять чутки, що вони довго підтримували дружні стосунки, які в підсумку призвели до різкого кар’єрного підйому Олександра Михайловича.

blank

Що ж до діяльності самої партії «Слуга народу» на Черкащині, то її до останнього часу практично не було ні видно, ні чути. Єдине чим прославилися «слуги» в нашій області, то це гучним скандалом, пов’язаним із колишньою кандидаткою в народні депутати від президентської партії Наталією Д’яченко та екс-прокурором області Олександром Литвином. Колишні активісти із команди ЗЕ на Черкащині зареєстрували громадську організацію “Ошукані Українці”, яка обіцяє домагатися заборони партії “Слуга народу”. На сторінці новоспеченої організації зазначалося, що її представники позиваються до Київського окружного адмінсуду. Організація вимагає зобов’язати Міністерство юстиції звернутись до адміністративного суду із позовом про заборону діяльності політичної партії “Слуга Народу”.

А нещодавно громадська організація «Ошукані українці» виступила із зверненням до депутатів Верховної Ради розпочати процедуру імпічменту Президента України Володимира Зеленського…

Ось такі перипетії відбувалися на Черкащині, пов’язані із активістами, які боролися за перемогу Зеленського в нашій області. Як «слуги» із новим партійним керівництвом будуть завойовувати авторитет черкащан перед місцевими виборами – поживемо-побачимо…