Сьогодні на сесії Черкаської міської ради обговорювалося питання щодо виділення коштів для підтримки Нацполіції міста. Деякі депутати задали резонне запитання: а що в Черкасах є поліція? Якщо є, то чому вона не патрулює вулиці, не займається профілактикою злочинності, наркоманії та вандалізму, які останні роки набули небувалого розквіту?

«Це запитання ставлю собі останні кілька років. А працюючи в редакції медіагрупи «Нова молодь Черкащини» – «Дзвін», ми ставили це запитання і самим правоохоронцям, однак відповідь завжди отримували прогнозовану: ми працюємо, просто ви цього не бачите. Це як в тій старій комедії: «Ти бачиш ховраха?» – «Ні» – «А він там є!»”, – відреагував на обговорення народний депутат VII скликання Леонід Даценко.

«Згадаймо, як одразу після створення поліції, патрулі курсували містом із завидною частотою і регулярністю. Проте вже за рік вони із вулиць міста практично зникли. Більше того, почались проблеми із викликом правоохоронців за спецлінією «102». Самим доводилось викликати до нерухомого скривавленого тіла людини у центрі Черкас і чекати дві (!) години. Те ж із викликами на ДТП. Люди чекають годинами, хоч раніше, за часів «старої», «корумпованої» і «непрофесійної» міліції на це йшло максимум хвилин 8-10 – виклик, опергрупа повантажилась в «уазик» і виїхала. А з огляду на те, що Черкаси – місто таки не мегаполіс, то затримок у «доїзді» не було. Правоохоронці на місці завжди з’являлись раніше, ніж швидка. І це логічно, бо ж треба і слідчі дії проводити, оглянути місце події, опитати постраждалих і свідків, записати їхні дані для подальшого розслідування. А який огляд, яке розслідування може бути, якщо приїхати через години? Потерпілі вже давно в лікарні, свідки розійшлися, сліди затоптали перехожі чи автомобілі. От тому у нас так злочини і розкриваються, як мерзле горить…» – пише екснардеп на своїй сторінці у «Фейсбук».

На його думку, окрема тема – дороги.

«Раніше всі скаржились на «сержантів Петренків», які часто сиділи в кущах і збивали штрафи (або собі у кишеню) за порушення. Але усі їх остерігались, і тому намагались не порушувати. Зараз вже не скаржаться і не бояться. Тому навіть в центрі Черкас стали звичними картини перегонів на автівках, коли водії розганяються до 80 – 100 кілометрів за годину, пролітають на червоне світло, обганяють на перехрестях, ліплять автомобілі на стоянку, де заманеться, хоч посеред бульвару Шевченка прямо навпроти мерії та облдержадміністрації. Раніше за таке водій гарантовано отримував би штраф, нині – це вже норма дорожнього руху. І результат: кількість ДТП – зашкалює. Кількість загиблих і травмованих – зашкалює! А поліція лише статистику веде і «радісно» доповідає, хто і де сьогодні злетів з дороги, зніс електроопору, убився…» – додає Даценко.

Але ж нібито працівників поліції не стало менше, як колись було міліціонерів. То що вони роблять, де вони, – дивується Леонід Даценко.

«Якщо «не чиста на руку» міліція встигала і на дорогах водіям «мізки парити», і по мікрорайонах у будь-який час доби місцевій шантрапі «кишені вивертати», і прилітати на всілякі побутові розбірки за лічені хвилини, то чому нинішня просунута поліція, обладнана різними ґаджетами і новенькими автомобілями, цього не встигає? У мене відповідь одна – бо не хоче «напрягатись». Краще ж десь у підворітні у телефоні в «танчики» гратись. Тим більше, що виконання показників розкриття по різних видах злочинів, що колись було одним із критеріїв оцінки роботи міліцейського підрозділу, – відмінили давно, статистику гнати вже не треба, зарплата, премії і присвоєння чергових звань від того не залежать. То навіщо нам взагалі така поліція?» – зазначає Даценко.

Напевне, на його думку, ефективніше буде створити якесь міське народне «ополчення», на кшталт колишніх загонів ДНД, щоб слідкувати за безпекою. Адже Черкаси виділили гроші і закуплять дорогі відеокамери у рамках програми «Безпечне місто», наставлять їх скрізь, однак же мер із депутатами та працівниками міськради не буде злочини розкривати, які в тих відеосюжетах зафіксуються. А поліція, схоже, цього також робити не хоче, напевне, за ці роки працювати зовсім відвикла…

«І як останній штрих – мій давній товариш Василь Чорновіл написав у «Фейсбуці» іронічний пост про те, що на всіх черкаських базарах можна купити самогонку, бо її «виробники» особливо і не ховаються і виставляють бутлі мало не на прилавки. А це ж кримінальна діяльність, за яку передбачена серйозна відповідальність. Те ж і з торгівлею наркотиками. До журналістів не раз звертались черкасці, які намагались «здати» правоохоронцям точки із розповсюдження дурману, однак поліцейські наркоторговців усіляко «прикривали». Тому переконаний – створення окремих підрозділів муніципальної поліції не просто назріло, воно стало життєво необхідним. Ми всі сплачуємо податки на утримання правоохоронних органів, ті роздувають штати, тратять гроші на красиві форми-планшети-автівки-вертольоти, а користі для громади від того – нуль. То, може, краще нам платити ці кошти у міський бюджет, і тоді місцева поліція перед місцевою владою та громадою і звітуватиме, і буде зацікавлена, щоб її роботу оцінили позитивно. Інакше розженуть і наберуть інших…» – робить висновок народний депутат.