Науковці Канівського природного заповідника проводять моніторингові спостереження протягом усього року. Здавалося б, що цікавого можна побачити у природі серед зими? Птахи відлетіли, в лісі пустка, водойми замерзли… Замерзли, та не всі, а деякі птахи, навпаки, прилетіли.

Унаслідок діяльності Канівської ГЕС Дніпро нижче греблі повністю не замерзає навіть у суворі зими. Постійні перепади рівня води призводять до того, що лід ламається й виноситься течією. За морозної погоди льодохід у Каневі можна спостерігати щодня. А по берегах утворюються справжні тороси з поламаних крижин, що наповзають одна на одну. Коли ж стовпчик термометра опускається до мінус 20, над відкритою водою починає клубочитися морозний туман.

Водоплавні птахи давно вподобали цю ділянку Дніпра для зимівлі. Коли є відкрита вода, тут можна знайти їжу, а мороз як такий для них не страшний. Найбільше тут збирається качок – крижні, гоголі, великі крохалі, черні; можна побачити мартинів, лебедів. Біля скупчень качок тримаються величні орлани-білохвости.

blank

Під час сильних морозів за кілька годин, що минають між скиданням води ГЕС, крига встигає скувати поверхню води. Залишаються лише невеликі вимоїни, на яких і концентруються качки. У цей час можна побачити дивовижну картину: ніби квітка розцвіла посеред льоду. Крижні тримаються щільним скупченням по краю криги, утворюючи темне кільце по периметру ополонки. А всередині плавають яскраво забарвлені гоголі та крохалі.

Може здатися, що птахи приречені: ще трохи – й замерзне останній клаптик вільної води. Насправді все не так страшно. Качки вже «вивчили» графік роботи ГЕС: мине небагато часу – і настане льодохід. Коли гучними пострілами тріщить, а потім починає скреготати й рухатися крига, у повітрі з’являється «весняний» запах свіжої води, птахів охоплює справжній ажіотаж. Вони збуджено носяться зграями в різні боки, потім поступово перелітають угору за течією – туди, де відкривається така жадана вода.

Цікаво поспостерігати за поведінкою птахів, що зимують. Деякі з них поводяться ніби досвідчені зимівники-«профі». Лебідь на тонкій кризі навіть не намагається стати на ноги, аби не провалюватися. Він повзе на череві, відштовхуючись лапами, поки не дістанеться води. Гоголі та крохалі пірнають під воду серед крижин і легко знаходять вихід. А ще птахи полюбляють кататися на крижинах, що пливуть за течією. Крижні збираються на них цілими зграями, подорожуючи по річці.

blank

Щорічні обліки чисельності птахів, що зимують,  довели: незамерзаюча ділянка Дніпра біля Канівського заповідника є одним із найбільш важливих місць зимівлі на внутрішніх водоймах України. Загалом за 35 років тут зареєстровано 37 видів птахів, 9 із них занесені до Червоної книги України. У суворі зими, коли замерзають інші водойми, біля Канева може концентруватися близько 5-6 тисяч птахів. Постійний моніторинг видового складу та чисельності їх – одне з важливих завдань науковців заповідника.

blank

blank

blank

blank