Цей сезон є унікальним, оскільки метеорологічна зима так і не настала. Осінь плавно переходить у весну. Це відбувається вперше. За попередніми розрахунками, середня температура за календарну зиму буде близькою до 2 градусів, що на 5-6 перевищує норму. Прояви різких змін клімату очевидні. Про це повідомив головний синоптик Черкащини Віталій Постригань.

З осені в нашому регіоні зберігається дефіцит опадів – випало лише 50% кліматичної норми. Підстильна поверхня річкових водозборів наразі характеризується високою водопоглинальною здатністю, розраховані коефіцієнти весняного стоку дорівнюють 0,1-0,2.

На окремих річках області рівні води станом на сьогодні нижчі за середні багаторічні на 0,2-0,6 м. Водність річок переважно низька та дуже низька, на р. Рось (гідропост Корсунь-Шевченківський) утримується маловоддя.

По бічному припливу води до Кременчуцького водосховища також відмічається маловоддя. А рівень води у водосховищі в районі гідропосту Черкаси майже на 2 м нижчий позначки його повного наповнення.

До того ж, снігозапаси на території Білорусії та Росії, які є основними площами водозабору Верхнього Дніпра та Десни, на сьогодні практично відсутні. Схожої ситуації чи адекватного аналогу за значеннями і процесами формування усіх чинників водопілля в області ще не було ситуація складна.

За розрахунками Українського гідрометеорологічного центру, гідрометеорологічної ситуація, що зараз склалася, вказує на високу ймовірність формування низької водності на річках області у весняний період.

Висока ймовірність формування поточного року низького весняного водопілля може мати істотні й довготривалі негативні наслідки: значно ускладниться процес наповнення Дніпровського каскаду, що впливатиме на забезпечення водою населення і водоємких секторів економіки в літньо-осінній період; будуть обмежені можливості наповнення природним стоком середніх і малих водосховищ, ставків різних форм власності; може ускладнитися загальна водогосподарча й екологічна ситуація; у разі спекотної і сухої погоди влітку, маловоддя весняного періоду може перейти в маловоддя (гідрологічну посуху) літа-осені.

Аналіз багаторічних даних показує на ймовірність формування у весняний період суто дощових паводків, які можуть супроводжуватися не тільки виходом води на заплавні території, але й мати “швидкі” негативні наслідки, в тому числі й місцевого локального характеру, що не можна виключити й для цього року.

З огляду на це, при дефіциті водних ресурсів погіршується і екологічна ситуація на водних об’єктах області. Тому підприємствам та водогосподарським організаціям, що займаються водопостачанням та водокористуванням необхідно раціонально використовувати воду, а населенню – зменшувати застосування побутової хімії, облаштувати біоочистку стічних вод у приватному секторі. Агрохолдингам і фермерським господарствам слід оптимально використовувати мінеральні добрива у сільському господарстві.