Питання безробітних, чиї виплати зависли через карантин, Кабінет Міністрів повинен розглянути цієї п’ятниці, а зміни до закону – Верховна Рада у суботу. Таких в Черкаській області 468 осіб, поінформував у коментарі “Дзвін.media” директор Черкаського обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко. Решті безробітних виплати були нараховані в повному обсязі.

Нагадаємо, мова йде про людей, які у визначений день і час прийому зв’язувались із своїми кар’єрними радниками телефоном, оскільки Центри зайнятості працюють на разі дистанційно. Зрозуміло, що в необхідних документах такі безробітні не змогли поставити особисті підписи, тож їм було поставлено відмітку “інформування”, а не “відвідування”. І Центри зайнятості самотужки цю колізію вирішити не можуть, бо існують законодавчі обмеження.

“Цей момент потрібно врегулювати законодавчо. І Державний центр зайнятості подав всі свої пропозиції до Кабінету Міністрів. Мова йде про зміни, які б дозволяли, щоб на період карантину статус безробітного надавався з першого дня після звернення особи із заявою до служби зайнятості; допомога по безробіттю призначалася з першого дня реєстрації безробітного без прив‘язки до наявності чи відсутності підходящої роботи; виплати по безробіттю здійснювалися без урахування дати особистого відвідування безробітним центру зайнятості. Достатньо було зв’язатися з консультантом телефоном чи електронною поштою; отримати статус безробітного можна було дистанційно, заповнивши нову форму заяви про реєстрацію особи безробітним. Але після завершення періоду карантину безробітний мав би прийти до служби і подати необхідні документи особисто. Як нам обіцяють, Кабмін має розглянути названі пропозиції цієї п’ятниці, якщо їх, сподіваємось, схвалять, то передадуть до профільного комітету Верховної Ради, а та має зібратись вже в суботу, щоб відповідні зміни закріпити законодавчо. Якщо всі етапи пройдуть максимально швидко, як нас запевняють, то вже з наступного тижня, імовірно, допомоги будуть нараховуватись за цією новою схемою”, – наголошує Дендемарченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як не від коронавірусу, то від голоду: черкаським безробітним через карантин поки що не нараховують допомоги