Дороги, що ведуть до мистецтва, сповнені тернів, але на них вдається зривати прекрасні квіти.

Ж. Санд

Сьогодні професія «художник» користується досить високим попитом на ринку праці. Саме художники-ілюстратори втілюють у реальність ідеї дизайнерів, які працюють над оформленням журналів, газет, інтернет-видань тощо.

В Україні своє професійне свято художники відзначають щорічно у другу неділю жовтня.

Нині, художник-ілюстратор повинен вміло користуватися відповідними програмами на комп’ютері, проте як і раніше головною вимогою залишається вміння гарно малювати від руки, змішувати фарби, швидко малювати ескізи. Безсумнівна перевага художника, яка виділяє його з натовпу – це індивідуальний стиль.

Дехто вважає професію художника мало оплачуваною і неперспективною. Однак практика показує, що одночасно талановита і цілеспрямована людина досить швидко просувається по кар’єрних сходах, займаючи позиції арт-директора або художнього керівника.

blankДля прикладу, до Черкаського обласного центру зайнятості з початку 2019 року надійшло 15 вакансій мистецького напрямку, з них – всі укомплектовано за сприяння служби зайнятості. Серед затребуваних вакансій: мистецтвознавець, художник народних промислів, дизайнер, художник-бутафор, колорист, художник-оформлювач та інші.

Більшість художників працюють, як підприємці – фізичні особи. Будучи представником «вільної» професії, художник сам забезпечує себе засобами праці і приміщенням. Йому самому також доводиться шукати можливості для експонування, кошти для підвищення своєї кваліфікації і організації персональних виставок. Велика кількість дипломованих художників є членами Спілки художників, яка допомагає таким фахівцям організовувати виставки, художні заходи та інші проєкти.

Якщо ви колись ловили себе на думці «от і мені б так», коли дивились на картини відомих художників в галереях, чи коли бачили рейтинг зарплат дизайнерів та ілюстраторів, якщо ви давно маєте намір навчитись малювати, то чому б не почати з художніх відео-уроків, спеціальної літератури та художніх курсів.

І все ж таки, для того, щоб стати професійним художником, перш за все, потрібно мати талант. Проте одного лише таланту недостатньо, потрібно багато вчитися і постійно працювати. Необхідно знати історію мистецтв, відповідну термінологію, техніку і матеріали, вміти робити ескізи і замальовки.

Здобути вищу освіту у галузі культури і мистецтва можна у різних куточках нашої країни. Серед провідних закладів вищої освіти слід згадати про: Київський міжнародний університет, Черкаський національний університет ім. Б. Хмельницького, Житомирський державний університет ім. Франка, Львівську національну академію мистецтв та ін.

Дохід «майстрів пензля» багато в чому залежить від того, наскільки вдало продаються роботи в художніх салонах, або через прямі контакти. «Вільні» художники отримують додатковий заробіток, зокрема, працюючи, наприклад, вчителем або викладачем малювання.

Так, серед заявлених вакансій, що надходили від роботодавців Черкащини, середній рівень зарплати коливався від 5 до 6 тисяч грн.

Відділ інформаційної роботи ОЦЗ