Триває другий місяць кампанії декларування доходів, одержаних протягом 2018 року. У ГУ ДФС області розповіли про особливості цьогорічної деклараційної кампанії.

Так, декларацію про майновий стан і доходи з 2018 рік подають:

– по строку 11 лютого – фізичні особи – підприємці, які протягом звітного року отримували дохід виключно від підприємницької діяльності на загальній системі; фізичні особи, які торік провадили незалежну професійну діяльність та одночасно здійснювали підприємницьку діяльність на загальній системі оподаткування; фізичні особи – підприємці на загальній системі, які протягом звітного року отримали ще й інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи як громадяни (дохід від надання майна в лізинг, оренду (суборенду), житловий найм (піднайм); інвестиційний прибуток; дохід від успадкованого чи отриманого у дарунок майна і т.д.); фізичні особи – підприємці, які протягом 2018 року здійснили перехід зі спрощеної системи оподаткування на загальну та отримали дохід виключно від підприємницької діяльності;

– по строку 2 травня – громадяни, які зобов’язані декларувати доходи та самозайняті особи;

– до 31 грудня – громадяни для реалізації права на податкову знижку за 2018 рік.

Ще про строки подання декларації:

– для фізичних осіб – підприємців, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням,  – протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності. В такому разі декларація подається за період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності;

– для резидентів, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, – не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.

Перенести строки подання декларації до 31 грудня може особа, яка отримувала звітного року іноземні доходи та має право зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном – для усунення подвійного оподаткування. Це можливо у разі відсутності підтверджуючих документів щодо суми отриманого доходу з іноземних джерел та суми сплаченого податку в іноземній юрисдикції, оформлених відповідно до статті 13Податкового кодексу України, та з умови подання платником до ДФС відповідної заяви про перенесення строку подання податкової декларації.

Декларацію про майновий стан і доходи платники податків подають до державної податкової інспекції за місцем своєї податкової адреси (реєстрації).

При декларуванні доходів застосовуються норми та ставки податку на доходи фізичних осіб, які діють на останній день звітного податкового періоду, тобто на 31 грудня 2018 року.