Не всім українцям по кишені відпочивати на закордонних курортах. Тому, незважаючи на розбиті черкаські дороги, все більшою популярністю, насамперед у жителів міст, користується такий різновид відпочинку як зелений туризм — відпочинок у сільській місцевості. Для сільських жителів розвиток зеленого туризму — це вирішення болючого питання зайнятості.На Черкащині зелений туризм розвивається вже кількадесят років. Найактивніше — у Звенигородському, Корсунь-Шевченківському та Чигиринському районах. Такі мандри відкривають перед городянами нові можливості — вони їдуть у села чи хутори, щоб насолодитися єдністю з природою, подихати свіжим повітрям, харчуватися натуральними та свіжими продуктами, пити джерельну воду й екологічно чисте молоко. Крім того, туризм на селі включає також пізнавальний елемент. Туристи знайомляться з сільськими традиціями та культурою, народними ремеслами, пише “Черкаський Край”.

Запрошує Звенигородщина
На території району, за даними обласного центру зайнятості, діє два об’єкти зеленого туризму, що готові прийняти подорожуючих — це садиби в селі Моринці «Тарасові шляхи» та «Кобзарева колиска». Перша зелена садиба на Звенигородщині з’явилася ще в 2001 році. Власниці садиб — рідні сестри Віра Чепурна та Лідія Шліхта.
Туристичні шляхи Звенигородщиною завжди традиційно пролягають через               село Моринці, яке є заповідною територією та центром туристичного маршруту «Золота підкова Черкащини», а саме через подвір’я власниць садиб, які з задоволенням знайомлять гостей з історією краю та місцевими звичаями в побуті й харчуванні, організовують пізнавально-розважальні програми. Для всіх гостей господині пропонують різноманітні заняття, де кожен обере справу до душі — це і екскурсії Тарасовими шляхами, кінні, піші  та велопрогулянки околицями села, заняття на спортивних тренажерах, настільний теніс, вивчення Петриківського розпису з професійною майстринею. Влітку та восени — збирання ягід та грибів, для дітей функціонують ігрові майданчики та міні-басейни, взимку — катання на лижах та санчатах.
На Корсунщині знайшли, як реалізувати потенціал
Корсунь-Шевченківщина вважається однією з найдавніших заповідних територій України, де розташовані вражаючі історичні пам’ятки — палацово-паркові комплекси. Родзинка району — мальовнича річка Рось.
Всього на території краю діє п’ять об’єктів зеленого туризму, що готові прийняти туристів — це садиби «Наталі» (с.Карашина), «Курінь чорних запорожців» (м.Корсунь-Шевченківський), «Райський куточок» (с.Квітки), «А ми удвох» (с.Селище) та «Мальва озерна» (с.Миколаївка). Перша зелена садиба на території Корсунь-Шевченківщини з’явилася в 2004 році. Для відвідувачів та гостей господарі організовують майстер-класи з виготовлення ляльок-мотанок, гобеленів та килимів ручної роботи. Надають послуги перекладача, фотографа, автобусних перевезень.
Активними учасниками заходів є голова Черкаського обласного осередку спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму Василь Томіленко та його дружина Алла Томіленко, а також громадська організація «Творимо Корсунь разом», яку очолюють Людмила  та Геннадій Писаревські.
Колорит Чигиринщини — в «зелених» проектах
Усього на території Богданового краю діють 13 об’єктів зеленого туризму, що готові прийняти туристів, — це садиби «Українська кухня «Холодний Яр» (с.Медведівка), «Чарівна гончарня» (с.Боровиця), «Картопляні розваги» (с.Го­лов­ківка), «Медовий сад» (с.Мельники), «Ясний день» (с.Буда), «Хата Берегині «Дикий хутір» (с.Мельники), «Хата отамана» (с.Мельники), комплекс з вулико-ліжками, просвітницько-розважальний комплекс «Зерноленд» (с.Івківці) та спілка родових помість «Первоцвіт» (с.Івківці).
Власники садиб пропонують проживання в екобудинках, продукцію власного виробництва, екскурсії Холодним Яром, велотури, розважальні квести та пошуки скарбів, майстер-класи з молотіння снопів, ткацтва, виготовлення паперу, ляльки-мотанки, стрільби з луків та арбалетів, заняття у «Академії картопляних наук» та школі декоративно-ужиткової творчості «Art potato».
Серед успішних проектів зеленого туризму, які реалізовані за сприяння Чигиринської районної філії обласного центру зайнятості, —  започаткування власної справи колишніми безробітними Жанною Довгополою та Сергієм Зарубою.
Жанна Довгопола — власниця садиби «Українська кухня «Холодний Яр», що в селі Медведівка. Жінка має власну українську кухню, на якій для своїх гостей, під замовлення, готує національні страви, що їх можна скуштувати на свіжому повітрі в спеціально облаштованій альтанці.
Ще один колишній безробітний Сергій Заруба, маючи власну пасіку, більше десяти років займається бджільництвом. Зрештою вирішив перетворити своє захоплення в надання послуг у сфері зеленого туризму. За рахунок отриманих коштів для відкриття власного бізнесу чоловік у свій час придбав додатково вулики і створив у власній садибі для відвідувачів лікувальний комплекс з вулико-ліжками, на яких можна відпочити й оздоровитися завдяки життєвій енергії бджолосім’ї та повітрю, насиченому ароматом бджіл. Водночас Сергій пропонує туристам продукти бджільництва, проводить майстер-класи з виготовлення фігурних свічок з воску. Власноруч вироблені різноманітні вироби він успішно реалізовує.
Сергій та Ірина Мельники, які з двома неповнолітніми дітьми переїхали з Донеччини до села Боровиця, розвивають стародавні традиції гончарства на Чигиринщині. Звернувшись до районної філії за допомогою у пошуку роботи та відвідавши ряд різноманітних семінарів, вирішили відкрити власну справу. Ще до переїзду на Черкащину родина займалася гончарним ремеслом: виготовляла сувенірну продукцію та вироби з глини і кераміки. Історико-культурні надбання Чигиринського краю, самобутність нащадків козаків, наявність природного матеріалу надзвичайно вплинули на подружжя і підштовхнули створити  нове підприємство ТОВ «ПДЛ-К». Для розвитку бізнесу влітку цього року Сергій скористався шансом отримати фінансову підтримку та взяв участь у конкурсі з написання проектів на тему: «Село: кроки до розвитку», який спрямований реалізувати професійні плани та підтримати ініціативних людей, які проживають у сільській місцевості. Невдовзі доля посміхнулася Сергію — він переконливо для комісії обґрунтував свій проект на тему: «Виробництво та реалізація виробів з кераміки», успішно захистив його, став одним із десяти переможців конкурсу та виграв міні-грант. Для реалізації своїх задумів від керівника проекту чоловік отримав грошовий сертифікат у розмірі 40 тисяч гривень.
Сьогодні родина у садибі «Чарівна гончарня» виготовляє вироби з глини, проводить майстер-класи, а в перспективі планує розширювати своє виробництво, створювати нові робочі місця та надалі співпрацювати із службою зайнятості щодо працевлаштування безробітних.
Власна справа чекає охочих
— Для тих, хто проживає у сільській місцевості, має садибу, веде селянське господарство і бажає відкрити власну справу у цій сфері, Черкаська обласна служба зайнятості надасть необхідну допомогу в започаткуванні власної справи, а також сприятиме створенню мережі сільського зеленого туризму на Черкащині, — відзначив директор Черкаського обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко.
Фахівці служби зайнятості систематично проводять інформаційні семінари щодо організації зеленого туризму як напрямку підприємницької діяльності, де інформують про стан ринку праці Черкащини та відповідного району, зокрема про перспективи розвитку туризму в регіоні, знайомляться з організаційними аспектами та можливостями створення власного бізнесу в сфері сільського зеленого туризму. Водночас на заходи запрошують і власників приватних осель, які діляться корисними порадами та власним досвідом з облаштування та оздоблення садиб, організації заходів, пов’язаних із відпочинком у селі.

Як сконтактувати з власниками зелених садиб

Контакти власників зелених садиб Корсунь-Шевченківського району

«Наталі» (Черкаська обл., Корсунь-Шевченківський р-н, с.Карашина, вул.Боківська, 85.) – Людмила, тел. 096 507 24 12, 066 736 57 35.

«А ми удвох» (Черкаська обл., Корсунь-Шевченківський р-н, с. Селище) – Томіленко Алла Петрівна, тел. 0969327764.

«Мальва озерна» (Черкаська обл.., Корсунь-Шевченківський р-н, с. Миколаївка, вул.Заріччанська, 2.) – Єльвіра, тел. 050 3345609.

«Райський куточок» (Черкаська обл.., Корсунь-Шевченківський р-н, с.Квітки -Світлана, тел. 093 8792527.

«Курінь чорних запорожців» (Черкаська обл.., м. Корсунь-Шевченківський) – Роман Боровик, тел.097 8328367, 063 9571426.

Контакти власників зелених садиб Звенигородського району

“Тарасові шляхи” Шліхта Лідія  050 701 77 30, 0240 96-411

“Кобзарева колиска” Чепурна Віра 067 686 55 81, 066 078 42 12

Контакти власників зелених садиб Чигиринського району

Павленко Катерина Вікторівна

050-464-12-02

с. Суботів Чигирин
Довгопала Жанна Володимирівна

096-388-83-26

Виїзна українська кухня «Холодний Яр»  надає послуги по приготуванні їжі для туристів виїзна кухня Медведівка
Нагаєв Віталій Олександрович

067-470-59-56

агросадиба Медведівка
Панченко Анатолій Миколайович

097-343-89-32

надає послуги з харчування тур груп, обсяг до 40 осіб, найближчі 2 місяці розширить до 100. Медведівка
Заруба Сергій Павлович

095-566-55-04

Створює агросадибу

Лікувальний комплекс з бджолами будинок з вулико-ліжками

Мельники
Гугля Ольга Василівна

095-186-66-98

Послуги у сфері харчування

Кафе «Пані Ольга»

Суботів

 

 

Збаразький Юрій Володимирович

(099) 078 – 58 – 01 (дружина)

Ольга Віталіївна

Оренда кафе для комплексних обідів та в майбутньому створить еко садибу «Богданів край» Суботів
Назаренко Валерій Анатолійович

(050) 192-59-51 9-36-78

ГРК «Гетьманська корчма» Суботів
Островський Олег Анатолійович

Директор О. Леся Петрівна

067-472-79-64

Комплекс «Ди

blank