— У лютому беруся до посіву петуній. Тільки не звичайних, а махрових, — говорить Варвара Козаченко, 43 роки, із Черкас. — Як зацвітають, то схожі на різнокольорові кульки. Пише “Газета по-українськи“.

Купила новий сорт Ангора ніжно-рожевого кольору, білу Сонату та сорт Валентайн лососевого кольору з гофрованими пелюстками. Цей сорт можна переплутати з гвоздикою. Незвичайний відтінок має лавандова Тумбелина Прісцілла. Особливістю сорту Дуо є поєднання в одному горщику махрових квіток двох кольорів. Щедро квітне весь літній сезон.

— Усі сорти невибагливі і стійкі до вітру та дощу. Виростають заввишки 35–40 сантиметрів і цвітуть з червня по вересень.

Змішує по піввідра торфу, дернової землі, 1/4 частину відра перепрілого пере­гною та піску. Просіює крізь сито. У ящики на дно всипає дрібний керамзит, а зверху — підготовлену землю. Розсипає насіння рядами, обприскує водою. Землею не присипає, лише трохи притискає насіння пальцем. Ящик накриває склом. Ставить в освітлене приміщення з температурою +20°С.

Петунії спочатку ростуть повільно. Тоді формується корінець. За місяць рослина пожене догори.

Знімає скло, коли з’являться пагони. Спочатку на 10 хв. раз на день. Щодня збільшує інтервал. Так загартовує рослини.

Катерина Романчук