Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує: в області зареєстровано черговий випадок захворювання на ботулізм у 45-річного мешканця с. Орадівка Христинівського району Черкаської області після вживання в’яленого м’яса домашнього приготування.

За кілька днів після вживання зараженого продукту у чоловіка з’явилися розлади зору.

За медичною допомогою він звернувся лише через тиждень після появи симптомів отруєння, спочатку від госпіталізації відмовився.

Госпіталізований до інфекційного відділення Христинівської багатопрофільної лікарні 07.06.2021 року у стані середньої важкості, потім 08.06.2021 року переведений до комунального некомерційного підприємства «Черкаська міська інфекційна лікарня», де наразі перебуває на лікуванні.

Діагноз «ботулізм» підтверджено лабораторно: в крові потерпілого виявлено ботулотоксин типу В.

Звертаємо увагу на необхідність дотримання головних вимог технології при приготуванні консервованих харчових продуктів, зокрема м’ясних та рибних консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою в разі появи перших симптомів захворювання.