Черкаська ОДА ініціює комплексну програму відновлення екології Дніпра обсягом у 765,2 млн. грн.  «Погіршення стану Дніпра потребує негайної активізації зусиль в сфері посилення контролю за додержанням екозаконодавства та реалізації  інфраструктурних проєктів з модернізації каналізаційних мереж, берегоукріплення, розчищення русел притоків на загальнодержавному рівні. А також консолідації дій та фінансування місцевих громад та держави –  заявив голова ОДА Олександр Скічко. З метою ефективної реалізації цих проєктів Черкаська ОДА вирішила звернутися до Кабміну та ВРУ щодо забезпечення комплексного підходу у поліпшенні стану басейну Дніпра у всіх регіонах, де протікає ця головна водна артерія України». Таке рішення було прийнято наприкінці минулого тижня за результатами наради щодо гідрологічного та санітарного стану річки Дніпро.

Наприкінці минулого тижня, за результатами наради щодо гідрологічного та санітарного стану річки Дніпро Черкаська ОДА прийняла рішення звернутися до Кабінету Міністрів України та профільного комітету Верховної Ради України з пропозиціями щодо заходів з покращення стану річки.

За оцінкою Черкаської ОДА, значна зарегульованість внаслідок будівництва каскаду водосховищ сповільнила сток дніпровських вод. Негативну роль зіграло порушення режиму використання землі в межах водоохоронних зон та прибережних захисних смуг, а також здійснення скидів недостатньо очищених стічних вод у Дніпро, що призвело до розвитку синьо-зелених водоростей – цвітіння води. По Україні загальний обсяг скидання стічних вод у Дніпро склав 3103,4 млн.м3, в тому числі, 227,9  млн.м3 забруднених стічних вод. І це при тому що Дніпро є основним джерелом водопостачання в Україні, а водозабір з нього становить близько 60 % від загального по країні.

«Колективна відповідальність породжує тотальну безвідповідальність Маємо низку контролюючих органів, які за своїм профілем відповідають за стан Дніпра. Між тим, щороку він погіршується, цвітіння водоростей починається раніше, частіше гине риби.

Винні всі – винного не знайти. Від констатації фактів уже давно слід переходити до активних дій. Що потрібно зробити? Посилити контроль за дотриманням екозаконодавства, модернізувати каналізаційні мережі, реконструювати очисні споруди водоканалів і підприємств, аби припинити забруднення річок неочищеними стоками, провести берегоукріплення, зайнятися розчищенням русел притоків річки. Погіршення стану Дніпра потребує негайної активізації зусиль в сфері посилення контролю за додержанням екозаконодавства та реалізації  інфраструктурних проєктів з модернізації каналізаційних мереж, берегоукріплення, розчищення русел притоків,  – заявив  голова Черкаської ОДА Олександр Скічко, –  Екологічними заходами в межах лише однієї Черкащини нам не обійтися, адже Дніпро протікає у 8 областях. Тому питання слід вирішувати комплексно. готуємо свої напрацювання до Верховної Ради України. Також запросили до нас на виїзну нараду її Комітет із питань екологічної політики та природокористування».

Цього року Черкаська обласна рада затвердила Обласну програму охорони навколишнього природного середовища на 2021-2027 роки, що включає: реконструкцію 6 комплексів очисних споруд господарсько-побутових стічних вод в містах, Сміла, Канів, Чигирин, Корсунь-Шевченківський та смт Чорнобай, Ірдинь; реконструкцію очисних споруд центральних лікарень міста Шпола та Кам`янка; будівництво очисних споруд на витоках зливової каналізації в м.Черкаси та с.Руська Поляна; 36 заходів з поліпшення гідрологічного стану річок басейну Дніпра та благоустрою створених на них водойм; 13 заходів з будівництва та реконструкції каналізаційних мереж та споруд на них; реконструкції гідротехнічних споруд; встановлення меж водоохоронних зон (прибережних захисних смуг) тощо.

Проте проблема має вирішуватися на загальнодержавному рівні, вважають у Черкаській ОДА.

На реалізацію заходів програми спрямованої на покращення стану річки Дніпро та річок його басейну  тільки в одному регіоні за даними  Черкаської ОДА необхідне фінансування  з державного бюджету в в 2021-2027 рр. в сумі 595,8 млн. грн. (тільки на встановлення меж водоохоронних зон  – прибережних захисних смуг – з держбюджету на 2022 рік необхідно 65 млн. грн).

Це можуть  бути кошти з Державного фонду регіонального розвитку, субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам  на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій,  субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію інфраструктурних проектів та розвиток об’єктів соціально-культурної сфери.         

Довідка:

В межах України Дніпро протікає через 8 областей (Чернігівська, Київська, Черкаська, Кіровоградська, Полтавська, Дніпропетровська, Запорізька та Херсонська). В межах Черкаської області довжина Дніпра становить 150 км (загальна природна – 2285 км). До нього на території області впадають Рось, Вільшанка, Тясмин, Сула, Супій. На річці Дніпро в межах області створено два з шести великих водосховищ – Канівське та Кременчуцьке.