Народний самодіяльний ансамбль «Черкащанка» Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького відзначив 65-річний ювілей. Його історія – це історія любові до своєї справи, наполегливості та роботи над собою, історія талановитих особистостей і цілих династій, які пов’язали своє життя з чаруючою магією танцю.

Ансамбль був створений у 1953 році при студентському клубі Черкаського державного педагогічного інституту. Його першим художнім керівником була Олена Діденко, концертмейстером – Михайло Мусієнко. З 1970 року беззмінний художній керівник і балетмейстер ансамблю – заслужений працівник культури України Валентин Луценко.

Сьогодні «Черкащанка» – знаний колектив на теренах мистецтва як в Україні, так і за її межами. Свій талант його танцівники успішно демонструють на сценах різних країн світу. З останніх досягнень – гран-прі на VIII Міжнародному фестивалі музики, мистецтва та фольклору «Подляска Октава Культур», що відбувся у польському місті Білостоці у 2015 році та нагорода на фестивалі «Квітка сонця» у Литві у 2017 році.

Щоб привітати «Черкащанку» з ювілеєм 18 травня на урочистості і святковий концерт до обласної Черкаської філармонії завітала університетська громада, представники влади, профспілок, мистецькі колективи та містяни.

Про досягнення та багаторічну історію колективу гостям розповідала фотовиставка «Черкащанка»: танець крізь роки», виставка концертних костюмів ансамблю різних часів, документальний фільм.

Концертні чобітки та балетні черевички, з яких почали концертну програму ведучі, нагадали про тисячі кілометрів сцени, стоптані учасниками колективу, про працю, яка стоїть за майстерністю артистів.

Із мистецькими вітаннями прийшли на свято «Черкащанки» їхні колеги: ансамбль бального танцю «Алегро», тріо «Барви», лауреат Всеукраїнських конкурсів і фестивалів естрадної пісні Олександр Недобор, зразкові ансамблі танцю «Дружба» палацу культури «Дружба народів» та «Веселка» – позашкільного навчального закладу «Центр дитячої та юнацької творчості м. Черкаси», дитяча вокальна студія «Карамель» Черкаської гімназії №31.

Ювілейним подарунком від «Черкащанки» були кращі хореографічні композиції: «В Черкаському краї цвітуть рушники», «Ми діти твої, Україно», «Над широким Дніпром», «Біля озера» та фаворит усіх концертів «Гопак», інформує Черкаський обком освітянської профспілки.