У травні далекого 1918 року в Черкасах з ініціативи педагогічної громадськості та місцевого осередку товариства «Просвіта» було відкрито один із перших в Україні краєзнавчих музеїв, пише “Черкаський Край”. Відтоді музей став не лише місцем, де зберігається та вивчається історія, а й визнаним осередком культурного і громадського життя, центром просвітницько-краєзнавчої роботи на Черкащині.

29 травня з нагоди 100-річного ювілею на базі музею відбудеться Перше обласне краєзнавче свято «Моя Черкащина», яке передбачає низку цікавих пізнавально-виховних заходів (погашення поштової марки до ювілею, презентація книги про музей, першого видання наукового часопису музею, тематична експозиція до цієї дати, виставка старих світлин, демонстрація фільмів про Черкащину).

На святі широко будуть представлені здобутки осередків творчих спілок видавничих, туристичних та інших просвітницьких проектів, кращих зразків народної творчості. Окремі локації розгорнуть університети – Черкаський національний імені Богдана Хмельницького та Черкаський державний технологічний, історико-культурні заповідники.

Всі святкові заходи спрямовуються на підвищення обізнаності черкащан, передусім дітей і молоді, з історією та культурою Черкащини. Адже всебічні знання про славне минуле рідного краю і його культурно-мистецькі надбання сприятимуть формуванню у наших земляків патріотизму і гордості за свою «малу батьківщину».