У соборі Святої Софії в Києві в неділю, 3 лютого, під час божественної літургії пройшла церемонія інтронізації предстоятеля автокефальної помісної Православної церкви України Епіфанія, інформує «ВВС Україна».

Інтронізація («настолування») – це церемонія входження на престол та офіційний початок виконання обов’язків предстоятеля. Вона проходить у формі публічного богослужіння, під час якого новообраного предстоятеля зводять на кафедру.

Церемонія відбулася на 40-ий день народження митрополита Київського і всієї України Епіфанія. Її провели представник Вселенського патріархату митрополит Галльський Еммануїл, колишній предстоятель УАПЦ митрополит Макарій та митрополит Вінницький Симеон (раніше був в УПЦ МП). Вони по черзі посадили митрополита Епіфанія на спеціально виготовлений для нього трон з виголосом «Аксіос» (достойний, гідний).

Після цього Епіфанію піднесли ознаки предстоятельського сану: хрест підніс митрополит Черкаський та Чигиринський Іоан, панагію (невеликий образ Богоматері) підніс митрополит Юрій (Каліщук), який очолює Українську православну церкву в Канаді, другу панагію підніс митрополит Антоній (Щербан), який є предстоятелем Української православної церкви в США. Право носіння другої панагії – привілей предстоятелів помісних церков.

Нагадаємо, Епіфанія обрали предстоятелем Православної церкви України під час об’єднавчого собору в Києві 15 грудня. 6 січня Епіфаній отримав томос про автокефалію Православної церкви України з рук Вселенського патріарха Варфоломія.