Виконавчий комітет Черкаської міської ради вирішив окремо відзначити до 30-річчя незалежності всіх містян, які у минулому столітті активно боролися за незалежність України. Таких людей у місті близько сотні, дехто з них уже відійшов у кращі світи, але їхні імена влада Черкас вирішила ще раз нагадати для широкого загалу, адже завдяки їхній жертовності, сміливості та твердості ми сьогодні живемо у власній державі, повідомляють у Департаменті освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради.

Ініціатива відзначити черкаських ветеранів незалежності належить Черкаському міському відділенню Всеукраїнського об’єднання ветеранів, яке звернулося до Департаменту із проханням затвердити списки борців за незалежність України у XX столітті на території міста Черкаси та видати їм або родичам померлих осіб посвідчення із зазначенням даного визнання.

Ще у 2015 році Верховна Рада прийняла закон «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті», який був спрямований на визнання учасників боротьби за незалежність, на визначення напрямів державної політики щодо відновлення, збереження та вшанування національної пам’яті про боротьбу та борців за незалежність.

Утім, не всі громади встигли глибоко опрацювати історичний пласт, пов’язаний із боротьбою за незалежність, та належно вшанувати учасників цієї боротьби. Більше того, враховуючи те, що законодавець не визначив порядок надання правового статусу борців за незалежність України у XX столітті, зокрема членам Народного Руху України за перебудову (Народний Рух України) до 24 серпня 1991 року, представники Черкаського міського відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів попросили міського голову та міськвиконком це зробити на місцевому рівні.

Тож тепер Черкаси стануть четвертим містом країни після Чернівців, Києва та Хмельницького, які втілять норми закону на практиці та пошанують містян, що боролись за українську незалежність. Список борців буде широко оприлюднено та назавжди закарбовано на скрижалях черкаської історії. Самим же ветеранам буде в урочистій атмосфері вручено відповідні посвідчення.

«Україна за незалежність боролась кілька останніх століть, десятки поколінь активних громадян жертвували задля цієї боротьби спокоєм, добробутом і життям, тому ми просто зобов’язані знати усіх їх поіменно. Це надзвичайно копітка робота для істориків та краєзнавців, але Черкаси одним із перших міст країни зробило крок у цьому напрямку», – переконана заступниця міського голови Анастасія Чубіна.