Чи ремонтуватимуть дороги місцевого значення на Черкащині? – #Звіти_наживо на телеканалі «Рось»

У п’ятницю 22 червня, о 19:20 в ефірі Черкаського суспільного мовника вийшов четвертий випуск всеукраїнського медіа-проекту #Звіти_наживо. Цього разу гостями студії стали заступник директора департаменту інфраструктури, розвитку та утримання мережі автомобільних доріг загального користування місцевого значення Черкаської облдержадміністрації Володимир Дмитрієв та начальник Служби автомобільних доріг в Черкаській області Владислав Демиденко. До розмови також долучився директор ДП «Служба місцевих автомобільних доріг у Черкаській області» Ігор Франчук. Чиновники відзвітували про результати роботи за 2017 рік: розповіли про планові ремонти доріг, пояснили як перевіряють якість дорожнього покриття, визначили пріоритети ремонтів у Черкаській області на майбутнє.

Витрати на відновлення автомобільних доріг Черкащини у 2017-му склали 700 млн 340 тис. грн, з них 340 млн 740 тис. – надходження з державного бюджету, 103 млн 449 тис. – кредитні кошти, 213 млн 562 тис. – митні фінансові ресурси, 42 млн 588 тис. грн – кошти з місцевих бюджетів. При цьому, ремонтно-будівельні роботи доріг місцевого значення минулоріч не здійснювались.
Наразі, у рамках бюджетної програми, активно проводиться ремонт траси «Стрий – Тернопіль – Кропивницький – Знам’янка», це – 30 кілометрів дорожнього полотна. Крім того, по цьому ж напрямку запланована реконструкція шляхопроводу – старий дорожники мають розібрати і збудувати новий.
Вже завершують ремонтно-відновлювальні роботи по напрямку «Київ-Знам’янка», від м. Сміла до межі з Кіровоградською областю – практично, готова нова дорога.

Як зазначив заступник директора Департаменту інфраструктури, розвитку та утримання мережі автомобільних доріг загального користування місцевого значення Черкаської ОДА Володимир Дмитрієв, якщо у минулому році за дороги і державного, і місцевого значення відповідала Служба автомобільних доріг у Черкаській області, то з січня 2018-ого відбувся перерозподіл обов’язків. Відтепер за державні дороги відповідає САД, за дороги місцевого значення – Черкаська обласна адміністрація. Здійснювати управлінську функцію покликаний Департамент інфраструктури, розвитку та утримання мережі автомобільних доріг загального користування місцевого значення Черкаської ОДА. А отже з’явилася реальна можливість приділити належну увагу дорогам місцевого значення. Їх ремонту і фінансуванню.
Основні складнощі щодо ремонту доріг полягають в освоєнні коштів. Цього року на дороги виділено 35% від запланованої суми, у наступному році передбачається 50%.

 «Гроші надходять, але не вистачає ані підрядників, ані матеріалів, ані часу. Як це сталося минулоріч, коли ми повинні були освоїти півмільярда гривень. Ми не розуміли, де брати такі потужності», – зауважив начальник Служби автомобільних доріг у Черкаській області Владислав Демиденко

Спілкувалися із гостями #Звітів і про вибір підрядників для здійснення ремонту дорожнього покриття. «Ми готові реагувати на запити громадськості. Якщо буде зафіксовано факти неякісного ремонту, ми слухатимемо людей і залучатимемо охочих до інспектування», – підкреслив директор ДП «Служба місцевих автомобільних доріг у Черкаській області» Ігор Франчук.

«У четвертому випуску проекту #Звіти_наживо говорили про ремонт доріг в Черкаській області. На мій погляд, це була програма, яка викликала найбільший резонанс теле- і радіоаудиторії. Про це свідчить і кількість телефонних дзвінків, більшу частину яких ми, на жаль, не встигли прийняти, і активність користувачів мережі «Фейсбук», які писали запитання під постом із анонсом ефіру. Складається парадоксальна ситуація: щороку на ремонт автошляхів виділяють все більше коштів, вступають в дію різні механізми співфінансування, натомість, як стверджують самі дорожники, до 90% асфальтного покриття в області потребує ремонту або заміни. Під час ефіру ми намагались з’ясувати причини і наслідки цієї проблеми. Також важливо було розібратись у сферах відповідальності за стан доріг різних категорій, адже з 1 січня 2018 року автошляхи місцевого значення були передані до сфери управління обласних державних адміністрацій. До речі, за кілька днів до ефіру, на одній з цих доріг у Канівському районі стартували ремонтні роботи, тож скористались нагодою розповісти про це у програмі. Окремі питання, які порушувались під час ефіру, ми продовжимо досліджувати і ще обов“язково повернемося до них у рамках програми «Тема дня», — зазначила продюсерка філії Олена Баніна.

Переглянути запис ефіру третього випуску #Звітів_наживо можна на нашому YouTube каналі: https://www.youtube.com/watch?v=FiAdW1_l4ug&feature=youtu.be

Завдання суспільного мовника — створити майданчик для дискусій, залучити громаду до обговорення важливих для регіону питань, аби громадяни звикли вимагати виконання обіцянок у своїх обранців.
Нагадаємо, #Звіти_наживо — це всеукраїнський проект команди UA: СУСПІЛЬНЕ МОВЛЕННЯ та громадського руху «ЧЕСНО». У кожній області влада звітує у прямому ефірі регіональних телеканалів НСТУ. Такі інтерактивні звіти заплановані щомісяця до кінця року за актуальними на цей час темами:
Липень — голови ОТГ, мери малих міст
Серпень — реформа освіти
Вересень — медична реформа
Жовтень — початок опалювального сезону
Листопад — бюджети міст
Грудень — звіти мерів обласних центрів за 2018 рік.