Нещодавно в малому залі Чорнобаївської райадміністрації під головуванням першого заступника голови РДА Валентини Стилик відбулася нарада щодо створення об’єднаної територіальної громади в районі. Про це інформує сайт місцевої адміністрації.

Це зібрання ініціювали депутати районної ради, а взяли в ньому участь селищний голова Чорнобаю, сільські голови, депутати місцевих рад, начальники управлінь та відділів РДА, почесний голова асоціації «Незалежне об‘єднання сільськогосподарських підприємств  району» Петро Душейко.

Як зазначила Валентина Стилик, 2020 рік є завершальним у формуванні та утворенні об‘єднаних територіальних громад. Згідно з перспективним планом формування ОТГ Черкаської області, погодженим обласною радою, на Чорнобаївщині передбачено створення двох таких громад – Іркліївської та Чорнобаївської. Вона нагадала, що у 2017 році було утворено Іркліївську ОТГ у складі Іркліївської та Мельниківської сільських рад.

Валентина Стилик розповіла, що на сьогодні розроблено та розглянуто на засіданні міжвідомчої регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів Черкаської області зміни перспективного плану формування територій громад Черкащини, згідно з якими до Чорнобаївської селищної ОТГ входять Богодухівська, Красенівська, Привітненська, Новожиттівська, Хрестителівська, Франківська, Веселохутірська, Великобурімська, Малобурімська, Мохнацька, Лукашівська, Новоукраїнська, Великоканівецька та Чорнобаївська громади, а решта громад входять до Іркліївської ОТГ. Проект змін до перспективного плану розроблено відповідно до Методики формування спроможних територіальних громад, затвердженої постановою Кабінету Міністрів, а також з урахуванням розроблених Мінрегіоном Методичних рекомендацій оцінки спроможності територіальних громад. Попередньо відповідні зміни перспективного плану презентовані на засіданні Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

«Враховуючи, що реформа місцевого самоврядування йде до завершення, виникає необхідність утворення Чорнобаївської селищної об’єднаної територіальної громади», – зазначила Валентина Борисівна.

Із прогнозом про фінансову спроможність ОТГ виступив начальник фінансового управління Чорнобаївської РДА Олександр Таранушенко. Згідно з фінансовими розрахунками спроможності різних моделей об’єднаних громад, оптимальним варіантом утворення Чорнобаївської ОТГ на сьогодні є громада у складі усіх населених пунктів району. В разі створення у районі однієї ОТГ, вона буде спроможна утримувати всі заклади соціально-культурної сфери, інфраструктури та буде забезпечена кваліфікованими працівниками.

Цю ж ідею підтримав і Петро Душейко, наголосивши, що коли об’єднана громада буде створена на базі всього району, вона буде економічно самодостатньою і зможе зберегти існуючу інфраструктуру.

Селищний голова Чорнобаю Алла Мірошниченко наголосила, що депутати селищної ради ще в 2017 році прийняли рішення про запрошення всіх сільських рад району до об’єднання з селищною громадою. Відповідні листи було розіслано усім сільським радам. Виходячи із позиції більшості присутніх на нараді представників місцевого самоврядування, вона повідомила, що повторно ініціюватиме проведення визначених процедур згідно чинного законодавства щодо добровільного об’єднання в Чорнобаївську селищну громаду.

Після активного обговорення, в якому взяли участь сільські голови та депутати районної ради, більшістю було підтримано пропозицію щодо добровільного об’єднання в Чорнобаївську ОТГ.