У Черкасах на території “Азоту” досі стоїть пам’ятник російському вченому Дмитру Менделєєву. Він свого часу зробив чимало важливих відкриттів, і був суто російським імперським вченим. Чому гранітний Менделєєв досі стоїть в українському місті, і чи на часі дерусифікація, дізнавалися журналісти Суспільного.

Сам опір українців російській агресії і є декомунізацією та дерусифікацією, зазначив історик, член топографічної комісії Віталій Масненко.

“Хоч основна боротьба ведеться нині на фронті, є й інші сфери впливу. Такі як інформаційний, культурний та історичний. Намагаємося на фоні російської агресії сформувати власне українське бачення. Процес, щоб Україна відчула себе Україною, треба було починати з часів проголошення сучасної незалежності України. Послідовно над цим працювати. Але активно цей процес почав діяти після Революції гідності”, — пояснив історик.

Щоб замінити чи демонтувати пам’ятник, потрібно звертатися до власників території, на якій він розміщений, зазначив Віталій Масненко. Підприємство, де стоїть пам’ятник, є приватним і для проведення реформ, міська влада повинна напряму звернутися до власників.

“Була схожа ситуація з палацом культури “Дружба народів” щодо його перейменування. Міській владі не вдалося це зробити, бо об’єкт не комунальний. З цим є певна складність, адже більшість ресурсів йдуть на опір ворогу. Зараз для нас головне — вистояти і здобути перемогу. Ми повинні формувати наше міське середовище, так щоб воно набуло українського сенсу: історії, культури, ментальності”, — розповів Віталій Васильович.

Історик зазначив, що декомунізація розпочалася, спираючись на правову основу. І вона значною мірою реалізована.

“В умовах протидії російській агресії, цей процес набув зовсім іншого значення — це вже не позбавлення простору публічних речей, пов’язаних з тоталітарно-комуністичним режимом, але зараз це набуває нової форми. Зараз ми прибираємо все із простору, який пов’язаний з країною агресором, тобто Росією”, — зазначив історик.

Щоб з’ясувати думку власників території на якій розміщений пам’ятник, журналісти спрямували інформаційний запит. Відповідь опублікуємо згодом.

Зауважимо, що “Азот” належить українському олігарху Дмитру Фірташу, що донині переховується в Австрії з 2014 року. Фірташ володіє Group DF — група компаній, в яких основні операційні напрями є хімічна промисловість, виробництво титанової сировини та титану, а також розподіл газу. Фірташа розшукують у Сполучених Штатах за звинуваченням у хабарництві, також він вісім років бореться з екстрадицією в Австрії. Однак і досі залишається важливим політичним та економічним актором.