У Головному управлінні Держгеокадастру у Черкаській області провели робочу нараду, де підбили підсумки роботи за 2018 рік і проаналізували виконання поточних завдань, зокрема, плану-графіка продажу прав оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, реалізації пілотного проекту із запровадження електронних земельних торгів, підготовку й проведення планових заходів державного нагляду щодо додержання суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері топографо-геодезичної й картографічної діяльності, виконання планів роботи Управління з контролю за використанням та охороною земель, встановлення меж населених пунктів, дотримання термінів розгляду звернень громадян і запитів на публічну інформацію та інше. Інформують у прес-службі установи.

Начальник  Управління державного земельного кадастру ГУ Ольга Пазинич детально поінформувала про стан встановлення меж населених пунктів на території Черкащини. На сьогодні встановлено межі 102 населених пунктів області (12%), із них до Державного земельного кадастру внесені відомості про межі 87 населених пунктів. Тож потребують установлення меж 753 населені пункти з 855. Керівники структурних підрозділів ГУ Держгеокадастру в районах прозвітували про здійснені ними заходи, зокрема про співпрацю з органами місцевого самоврядування. Під час наради обговорено подальші кроки для якнайшвидшого виконання цієї роботи.

Одна з важливих ділянок діяльності Держгеокадастру Черкащини – це надання землі в користування на конкурентних засадах через аукціони. Землевпорядна служба області сформувала перелік земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, право оренди яких набувають на земельних торгах, що включає 709 ділянок площею 8,9 тис. га. Як повідомила начальник відділу ринку та оцінки земель Євгенія Страшевич, протягом 2018 року організовано й проведено 104 земельні аукціони з продажу права оренди 321 лоту загальною площею 4853,3 га, за результатами яких передано в користування на умовах оренди 203 земельні ділянки загальною площею майже 3,3 тис. га. Стартова ціна продажу права становила 6,4 млн грн., під час торгів орендна плата зросла до 13,2 млн грн., що в середньому – 16,5% від нормативної грошової оцінки. Додаткові надходження до місцевих бюджетів – 6,8 млн грн.

Успішно реалізується пілотний проект щодо проведення електронних земельних торгів, за результатами яких реалізували 23 ділянки площею 305,47 га. У ході проведення торгів ціна продажу права оренди зросла зі 729 тис. грн до 2 млн 481 тис. грн., що становить у середньому 27,2% від нормативної грошової оцінки. Додаткові надходження до місцевих бюджетів – 1,75 млн грн.

Держгеокадастр Черкаської області продовжує інспектувати землі державної власності на додержання користувачами земельного законодавства.

Начальник Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області Ольга Залога зауважила, що розроблено план-графік перевірок щодо виявлення незаконного використання земель у кожному районі, адже через самовільне захоплення угідь бюджети місцевих рад недоотримують значні кошти. Актуальним залишається виявлення на землях державної власності сміттєзвалищ стихійних або виділених органами місцевого самоврядування без належного оформлення.

Також землевпорядники обговорили нововведення: відтепер для сертифікованих інженерів-землевпорядників на веб-сервісі e.land.gov.ua доступна послуга з оформлення довідки з державної статистичної звітності про наявність земель та розподіл їх за власниками земель, землекористувачами, угіддями. Ця довідка є документом, що включається до складу проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Електронні послуги в земельній сфері запроваджуються для зручності, більшої доступності й заощадження часу громадян.

Керівник землевпорядної служби області Ольга Залога звернула увагу на співпрацю працівників Держгеокадастру з Черкаською регіональною філією Центру ДЗК і територіальними підрозділами ДП «Черкаський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою», бо злагоджені дії сприятимуть успішній роботі зі встановлення меж населених пунктів, інвентаризації землі для передачі в комунальну власність ОТГ, розробки проектів землеустрою для надання у власність земельних ділянок учасникам АТО тощо. Про це інформує прес-служба Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області.