За шість років існування “Громадського бюджету” в міськраді витратили десятки мільйонів на його реалізацію. Проект існує з 2015 року — за цей час свої ініціативи надсилали тисячі людей та активістів, а переможцями стали сотні проектів. Переважна більшість нині реалізована, проте у мерії досі лежать теки документів на нереалізовані проекти, які містяни подавали кілька років тому.

Журналісти “Про все” вирішили дослідити, яка доля “забутих” проектів і чи реалізують їх у Черкасах, а також зібрали відомості про найдорожчі, найдешевші та “найпроблемніші” ідеї містян.

Найдорожчі проекти “Громадського бюджету”

У 2015 році, коли вперше відбулося подання проектів, найдорожчими стали благоустрій алеї парку Першої міської лікарні та створення спортивного залу імені Сергія Амброса. Перший проект підтримали 502 черкащан, другий – 491. Вартість кожного з них – 1 000 000 гривень.

Загалом на проекти-переможці у 2015 виділили майже 5 мільйонів – 4 990 000 гривень.

blank

Спортивний зал імені Сергія Амброса

У 2016 році єдиним великим проектом, який сягнув мільйону, було “Дитяче місто “Країна мрій”. За нього віддали голоси 1512 містян. Пізніше його реалізували на вулиці Сумгаїтській, 57.

Дещо поступився ціною проект про облаштування заїзду для спецтранспорту, облаштування паркувального майданчика та пішохідного переходу для людей з інвалідністю. Його підтримали 1071 черкащан, а коштував він бюджету Черкас 999 199 гривень. Його реалізували на вулиці Самійла Кішки, 210.

Несуттєво за ціною відрізнялися проекти “Будівництво футбольного спортмайданчика зі штучним покриттям” (985 340 грн, його створили за адресою Сагайдачного, 146) та “Спортивно-оздоровчий майданчик для людей будь-якого віку” (985 340 грн, вул. Героїв Майдану, 3).

Як звітували у міськраді, у 2016 році на проекти-переможці виділили 7 467 856 бюджетних коштів.

У 2017 році максимальна вартість проектів перетнула позначку у два мільйони – і з’явилися пропозиції капітального ремонту території Першої міської лікарні та капремонт футбольного поля у гімназії №9. Їхня реалізація обійшлася міськраді загалом у 4 мільйони.

Окрім них переможцями стали проекти, які майже “дотягли” до такої ж суми – реконструкція території спецшколи №17 за 1 900 000 гривень, “Наукова хатка – інтелектуальна платформа” вартістю 1 999 600 гривень та “Спортивно-розвивальний комплекс на території садочку №70” за 981 400 грн.

blank

У 2018 році проектами-двомільйонниками стали “Реконструкція бігових доріжок гумовим покриттям на території 17 школи” та “Спорткомплекс для проведення уроків фізкультури та позаурочних заходів на вулиці В. Вергая, 14”.

Проектами, які коштували понад мільйон, обрали створення пішохідної зони на вулиці Героїв Майдану, 1 (за 1,5 мільйони) та футбольне мініполе зі штучним покриттям на території 20 школи вартістю 1 555 930 гривень.

Загалом на реалізацію великих проектів-переможців того року виділили майже 9 мільйонів (8 971 430 гривень).

blank

Фото Олександра Проскуріна

У 2019 “Громадський бюджет Черкас” не проводили – за словами начальника відділу підтримки громадянського суспільства управління інформаційної політики Олексія Дубового, того року програму пізно затвердили, у результаті чого вирішили не проводити відбір проектів.

Натомість переможцями “Громадського бюджету”-2020 стали 35 проектів. Двомільйонні переможці – “Арт-майданчик науки та творчості просто неба” та благоустрій парку на розі вулиць Ю. Іллєнка та Сергія Амброса.

Перетнули вартість у мільйон такі проекти:

  • Капремонт площадки та території школи №20 (1 999 930 гривень);
  • Облаштування бігових доріжок на території 32 школи (1 996 000 грн);
  • “Сонячна алея” (спарена пішохідно-прогулянкова та велосипедна алея) вартістю 1 850 000 грн;
  • Велодоріжка від вул. Героїв Дніпра до Річкового порту для створення мережі велодоріжок (1 800 000 гривень);
  • Навчальний Центр з сортування “5R” (1 700 000 гривень);
  • Сучасний баскетбольний майданчик з зоною комфорту (1 527 000 грн).

Тоді ж, 2020 року, на реалізацію проектів-переможців спрямували 24 125 828 гривень.

Найдешевші проекти “Громадського бюджету”

Водночас на “Громадський бюджет” містяни подавали десятки малих проектів, вартість яких — до 50 тисяч гривень.

Журналісти “Про все” склали ТОП 5 найдешевших проектів Черкас, які стали переможцями програми з 2015 до 2020 роки. Водночас попри доступні ціни не всі з них реалізовані:

  • 5 місце: проект зони відпочинку на вулиці Чорновола, 7 – Шевченка, 325 (“Громбюджет”-2016). Його підтримали 202 містян, вартість проекту – 49 997 гривень.
  • 4 місце: “Альтанка добра” на вулиці Репіна, 12/1 (40 тисяч гривень). Переможець “Громадського бюджету-2016”. Проект підтримали 166 черкащан;
  • 3 місце: “Бібліотека під парасолькою” (“Громбюджет”-2017). Літня вулична акція для популяризації української книги. Вартість – 30 600 грн;
  • 2 місце: “Реконструкція єдиного нормального безкоштовного майданчику для настільного тенісу (дитячий парк). Переможець “Громадського бюджету-2018”. Проект підтримали 166 черкащан і коштував він 30 тисяч гривень;
  • 1-1 місце: проект “Пам’ятати, щоб жити у здоровому суспільстві” (розміщений в парку Сосновий бір). Переможець “Громбюджету-2016”. Вартість – 15 тисяч гривень. За нього віддали голоси 107 осіб;
  • 1 місце: “Нова роздягальня на пляжі зліва від ресторану Вікторія” (“Громбюджет-2016). Проголосували 52 черкасців. Проект коштував 15 тисяч гривень.

Проекти 2020 року не реалізують. Про них “забули”?

Начальник відділу підтримки громадянського суспільства управління інформполітики Олексій Дубовий пояснює, що про торішні проекти пам’ятають. Проте нині з них виконані лише троє.

– Відповідно до програми “Громадського бюджету”, реалізація проектів відбувається протягом наступного року. На сьогодні ми реалізували три проекти, які були подані у 2020 – придбали скейт-парк, встановили дизель-генератор на базі інфекційної лікарні та облаштували пішохідний перехід по вулиці Максима Залізняка. Всі інші проекти – у стадії реалізації, – каже посадовець. – Профільні департаменти, які відповідають за їх виконання, виділяють кошти. Але на більшість проектів гроші виділять вже в другій половині року – орієнтовно, з серпня.

Що буде з проектами, які не реалізували з попередніх років?

Станом на сьогодні досі нереалізовані кілька проектів-переможців 2016 років:

  • “Нові назви — реальні виклики!” мали реалізувати на вулиці Благовісній за 150 тисяч гривень. Вказівники з назвами вулиць, які мали облаштувати у мікрорайоні, виготовлено, проте їх досі не встановили;
  • Один із найдешевших проектів – “Облаштування зони відпочинку на вул. Чорновола, 7 – Шевченка, 325” також досі не втілений у життя.
  • Також у Черкасах не облаштували дитячі майданчики (проект, який виграв “Громадський бюджет”). Однак це трапилося через ліквідацію СУБів.

Проте Олексій Дубовий запевняє: хвилюватися за них не варто.

– Перемога проектів “Громадського бюджету” не тимчасова. Кошти на реалізацію усіх проектів заплановані, але нині є певні проблеми. Щойно вони вирішаться – усі проекти, які “тягнуться” з минулих років, реалізують. Може бути проблема з документацією та вартістю будматеріалів – вони з часом дорожчають, – пояснює Олексій Дубовий.

Проте нині у міськраді справді є “проблемні проекти”. Один із таких – “Черкаси – дружнє місто для людей і тварин” – проект, який передбачає стерилізацію собак і котів. Саме через нього у Черкасах страйкували зоозахисники та волонтери – вони запевняють, що міська влада “викинула з планів” безпритульних тварин.

– У нас були певні проблеми, але нібито вже повинні оголошувати тендер на закупівлю послуг. Таке трапилося тому, що сам проект нетиповий для Черкас, – розповідає чиновник.

Що робить, аби проект не “завернули”?

Чиновник пояснює: багато залежить від автора проекту. Для того, щоб бути впевненим, що подані документи не “завернуть”, краще дотримуватися таких порад:

  • Закладати наперед імовірне підвищення вартості будматеріалів або складових проекту;
  • Подавати проекти варто за кілька днів до закінчення терміну, аби була можливість їх переробити та подати наново;
  • Загальна сума кошторису на реалізацію проєкту не може бути менш як 50 000 грн та перевищувати 2 000 000 грн на 1 проект;
  • Якщо проект перевищує 2 мільйони на кілька сотень гривень – профільні департаменти будуть корегувати його і можуть зменшити суму.

Нагадаємо, невдовзі у Черкасах закінчиться термін подання проектів на “Громадський бюджет Черкас-2021”. За словами керівника інформполітики Черкаської міськради, станом на сьогодні черкащани подали лише 55 проектів. Проте він сподівається, що їх стане більше і містяни подадуть сотню проектів, як і торік, в останній день.

Підготувала Аліна Євич