На Черкащині з початку квітня запрацював механізм одержання «доступних» ліків через електронні рецепти. І нині в значній кількості аптек – учасниць програми – жителі області можуть одержати необхідні медпрепарати по-новому.

Аптеки поступово приєднуються до системи, говорить заступник начальника управління охорони здоров’я ОДА Лариса Кошова. Вона розповідає, що електронний рецепт – це досить зручно:

– На мобільний телефон людини приходить сповіщення з номером рецепта й кодом підтвердження. Його необхідно назвати в аптеці, яка в переліку учасників програми. За цим номером провізор знаходить рецепт. Загалом же лікар виписує рецепт в електронній системі. Якщо ж необхідно, він може роздрукувати пацієнту консультаційний висновок із призначенням ліків.

Нагадаємо, державна програма «Доступні ліки», ініційована в межах медичної реформи, перейшла в підпорядкування Національної служби здоров’я України. Ця зміна трансформує в цілому механізм роботи програми. У Міністерстві охорони здоров’я пояснюють, що завдяки цим нововведенням уже не потрібно бути прив’язаним до аптеки в тому ж районі, де виписали рецепт. «Доступні ліки» доступні для кожного пацієнта в кожній аптеці, яка має договір з НСЗУ. Де б вона не була. Нові аптеки продовжують приєднуватися до участі в програмі.

Тож, якщо ви обрали сімейного лікаря, терапевта або педіатра не поряд з домом, а в сусідньому селі чи місті, отримати ліки за рецептом можна в зручній для вас аптеці.

На сайті НСЗУ можна переглянути стан укладання договорів, а також перелік аптек, в яких відпускають «Доступні ліки».

Також важливо – отримати електронний рецепт на ліки за програмою тепер можна тільки в сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким у вас підписана декларація.

Не страшно, якщо свого лікаря ще не знайшли. Декларацію можна підписати під час найближчого візиту до лікаря й одразу ж отримати електронний рецепт на свої ліки. Це можна зробити і в приватному медзакладі, і в лікаря-ФОП, якщо вони уклали договір із НСЗУ.

Перелік ліків, які можна отримати за програмою ТУТ.

Нагадаємо, з квітня 2017 року в Україні стартувала урядова програма «Доступні ліки», яка дає змогу громадянам отримувати низку препаратів безкоштовно або з невеликою доплатою. Нині за програмою пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою та цукровим діабетом ІІ типу можуть отримати 257 препаратів, з яких понад півсотні – безкоштовно.