Олег Коновалюк у рідному селі Рубаний Міст кілька років тому орендував 25 гектарів землі й заклав горіховий сад. За цей час досяг вражаючих результатів, його досвід почали переймати садівники з усієї країни, пишуть “Вісті Черкащини”.

– До цього йшов дуже довго й змінив чимало робіт і професій, – розповів він. – Навчався на електромеханіка, потім пішов працювати на завод, далі – служба в армії, пізніше була підприємницька діяльність. В 2008 році, коли трапилася криза, у нас народилася ідея – зайнятися садівництвом. Горіх вибрав, бо клімат Черкаської області, зокрема Лисянщини, дуже сприятливий для вирощування цієї культури. Адже у деяких регіонах України горіх може рости, але не плодоносить, а тут почуває себе комфортно. До всього це товар, який добре експортується, попит росте з кожним роком. А насадження, навпаки, старіють – горіхових садів на території України фактично немає.

«Горіхову» ідею Олег виношував два роки, потім орендував землю, виготовив проектно-кошторисну документацію. Коли прийшла черга закупівлі посадкового матеріалу, виявилося, що в Україні хороших саджанців немає. Тому вирішив зайнятися селекцією. На власний страх і ризик купив на два гектари нещеплених саджанців скороплідних горіхів, і за 4 роки вдалося досягти хороших результатів. Нещодавно підписав угоду з Інститутом горіхоплідних культур України про співпрацю з виведення нових сортів горіхів.

Крім горіхів, чоловік сіє кавуни, французькі їстівні каштани, вирощує смородину, яка на початку літа приносить перший прибуток.