Більшість народних депутатів, пов’язаних із Черкащиною, підтримали сьогодні за основу законопроект “Про внесення змін до статутів Збройних Сил України”, який передбачає введення в армії офіційного вітання “Слава Україні! – Героям слава!”. За відповідний проект №9036 проголосували 284 депутати.

Передбачувано проти такого рішення виступив лише представник Опоблоку, уродженець Ірклієва Олександр Долженков. Приблизно таку ж позицію витримав і обранець округу №196 Геннадій Бобов із “Відродження” – він не взяв участь у голосуванні.

Відсутніми під час прийняття цього справді важливого для зміцнення українського духу рішення були нардепи Максим Поляков (уманчанин, списочник “Народного фронту”), Віталій Чепинога (чорнобаївець, списочник БПП) та Володимир Зубик (округ №195, “Відродження”).

За введення в армії давнього патріотичного вітання виступили депутати Владислав Мамчур (уманчанин, списочник БПП), Світлана Заліщук (жашківчанка, списочниця БПП), Сергій Рудик (округ №198, БПП), Владислав Голуб (округ №197, позафракційний), Валентин Ничипоренко (округ №199, позафракційний), Олег Петренко (округ №194, позафракційний), Ірина Геращенко (черкащанка, списочниця БПП, заступник голови Верховної Ради), Антон Яценко (округ №200, “Відродження”) та Віктор Вовк (родом із Золотоніщини, Радикальна партія).

Депутати пропонували під час доопрацювання розширити дію закону на Міністерство внутрішніх справ. Цю пропозицію підтримав, зокрема, голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Також Рада 263 голосами проголосувала за скорочення строку подання пропозицій і поправок до другого читання.

“Я не маю жодних сумнівів, що через 10 днів, так само в четвер, ми зберемся і під 300 голосів приймемо його в цілому”, – додав голова парламенту.

Нагадаємо, 7 серпня міністр оборони Степан Полторак заявив, що президент Петро Порошенко доручив розробити законопроект, який замінить військове вітання в ЗСУ з радянського на “Слава Україні” та “Героям слава”.

3 вересня Порошенко вніс у Раду законопроект №9036 “Про внесення змін до статутів Збройних Сил України”.

Крім того, 5 лютого у Верховній Раді був зареєстрований законопроект № 7549, який запропонував законодавчо закріпити військові привітання “Слава Україні”, “Героям слава”. Ініціатором виступив прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Причиною появи такої ініціативи став футбольний скандал. Так, 7 липня Хорватія перемогла Росію і пройшла до півфіналу чемпіонату світу з футболу, що відбувся в Росії. Невдовзі після цього у мережі з’явився 9-секундний ролик, у якому хорвати Оґнєн Вукоєвич та Домаґой Віда вигукнули «Слава Україні!», додавши, що «ця перемога – за «Динамо» і за Україну». У минулому обидва гравці виступали за футбольний клуб «Динамо» (Київ). Оґнєн Вукоєвич і зараз працює в київському клубі на адміністративних посадах, суміщаючи цю діяльність з адміністративною посадою у хорватській збірній, а Домаґой Віда грав у вказаному матчі в складі збірної Хорватії.

Натомість, ФІФА покарала Оґнєна Вукоєвича, наклавши на нього штраф на 15 тисяч швейцарських франків (близько 400 тисяч гривень) за те, що той «після чвертьфінального матчу Росії і Хорватії повівся неспортивним чином, порушивши засади «фейр-плей».

8 липня, Міжнародна федерація футболу попередила футболіста збірної Хорватії Домаґоя Віду.

Обом футболістам приписали скандування “ультранаціоналістичних гасел”.

І з певним запізненням Міністерство закордонних справ закликало світові засоби масової інформації не трактувати гасло «Слава Україні» як ультранаціоналістичне.

«Ми хотіли б нагадати ESPN і USA TODAY про те, що «Слава Україні» – це патріотичне гасло, схоже на ті, які скандували в багатьох демократичних країнах, щоб висловити любов і гордість за свою націю. Немає ніякого зв’язку з ультранаціоналізмом», – йдеться у повідомленні МЗС.

МЗС наголошує, що таке трактування гасла підтримує пропаганду Росії.