Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує, що за останній тиждень в області зареєстровано випадок отруєння дикорослими грибами з 2 потерпілими (сімейна пара).

Потерпілі, мешканці с. Калинівка Городищенського району Черкаської області, вживали смажені гриби парасольки, зібрані в Орловецькому лісі.

Перші симптоми отруєння (слабкість, сонливість, галюцинації) з’явилися вже через 2 години після вживання грибів. Після звернення до швидкої медичної допомоги хворих госпіталізовано до Городищенської центральної районної лікарні у важкому стані.

Для запобігання отруєнню грибами, ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» застерігає мешканців міста та області утриматись від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, особливо дітям та літнім людям, та радить своєчасно звертатися за медичною допомогою при виникненні симптомів отруєння.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі):

1. Негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами слабкого розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

2. Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчого лікувального закладу.

3. Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила до організму.

4. Не займайтеся самолікуванням!

Не ризикуйте здоров’ям та життям своїм та своїх рідних!