Президентські вибори, які відбудуться 31 березня, є рекордними в Україні не тільки за числом кандидатів у Президенти (44 особи), а й великою кількістю громадських організацій, які спостерігають за ними (149 тільки українських організацій, тоді як у 2014 році було 10).

Про це йшлося під час сьогоднішньої прес-конференції представників Незалежного центру аналізу політики, Громадянської мережі «Опора» і політолога Олександри Дем’яненко. Прес-конференція відбулася в «Новій Добі», пише “Прочерк”.

Як зазначила засновниця нещодавно утвореного Незалежного центру аналізу політики Альона Гурківська, поки що основні порушення виборчого законодавства на всеукраїнському рівні пов’язані із застосуванням агітаційних матеріалів без вихідних даних. Враховуючи досвід попередніх виборчих кампаній, спостерігачі найбільше уваги звертатимуть на можливі підкупи виборців (якщо такі факти будуть) та на можливі порушення у день голосування.

Черкаський політолог Олександра Дем’яненко зупинилася на аналізі виборчих програм кандидатів. За її словами, на цих виборах програми відрізняються винятковою деталізацією. Більшість із них розпочинаються із плану дій у питаннях безпеки (значна частина кандидатів підтримують вступ України в НАТО, менша – виступають за позаблоковий статус). Велику увагу кандидати приділяють питанням розвитку армії, яка має стати «потужною і максимально технологічною», поверненню окупованих територій. Наступною за важливістю, відповідно до програм кандидатів, є аграрна і податкова сфери, можливість збільшення росту ВВП. Кандидати приділяють увагу також підтримці малого і середнього бізнесу, подоланню впливу олігархії, політиці в гуманітарній сфері.

– Додатковим свідченням високого рівню патерналізму українського суспільства (тобто ставлення до влади як до «батьків», які мають забезпечувати людей усім необхідним, – ред.) є прагнення кандидатів максимально розширити свої програми, включивши в них питання, які значно перевищують обсяг повноважень Президента, – сказала Олександра Дем’яненко.

Представник громадянської мережі «Опора», громадський виборчий омбудсмен Черкащини Тарас Щербатюк зауважив, що, на жаль, у програмах занадто мало уваги приділяється питанням прав людини. Натомість це дуже важливо, адже наразі в Україні нерідко мають місце порушення прав людини (зокрема, переселенців).

За словами регіонального координатора Громадянської мережі «Опора», спостерігача за виборами Захара Колісніченка, наразі порушення виборчого процесу передусім стосуються розміщення зовнішньої реклами без вихідних даних, організації виборчого процесу і знищення білбордів політичних опонентів.

За його словами, все суспільство – учасники виборчого процесу, спостерігачі, ЗМІ, і передусім самі виборці, мають докласти максимум зусиль для того, щоб зробити нинішню кампанію «доброю, чесною і прозорою» – для цього є всі передумови.