Раді запропонували законопроект, який обмежить перелік імен, які можна давати своїм дітям. Про це йдеться у сюжеті ТСН.

До сьогодні законодавчих норм, як саме не можна записувати українців, не було.

Дітей хочуть заборонити називати на честь неживого предмету, вигаданого персонажа, географічної назви, титулу, хвороби, символу та цифри.

Народний депутат Володимир Мисик переконує, що треба законодавчо заборонити давати одній дитині більше як подвоєне ім’я. А ще – ні в якому разі не називати дитя Їжаком чи Гітлером. – А якщо його батьки назвали Скипидар, а він назве свою дитину Фонарем, то хто вийде? Фонар Скипидарович?”

Нардеп пропонує – ім’я має обов’язково відповідати статі. Це не може бути неживий предмет, вигаданий персонаж, географічні назви, титули, хвороби, символи та цифри. А ще – ніяких лайливостей.

На ці правки його надихнула поїздка за кордон.

– На одній із конференцій я зустрівся з малазійцями. Уявляєте, у Малайзії батьки назвали дівчинку Вонючкою! Англійка має чотирьох дітей, назвала їх на честь своїх хвороб. В Австралії є ім’я Зупинка Номер Шість.

Начальник головного територіального управління юстиції в місті Києві Станіслав Куценко має двох дітей, яких назвав Діаною та Назарієм. Чоловік переконує, що реєструючи людям імена, досі орієнтувалися не на закони, а виключно на здоровий глузд. І відмови зареєструвати те чи інше ім’я завжди можна було оскаржити у суді.

“З приводу нового законопроекту, де записано, що не можна вживати географічні назви. Я з цим не зовсім згоден, бо є такі імена як Європа, ми реєструємо”, – каже Куценко.

Та й казкові персонажі часто виникають.