У Вікнинській гімназії Катеринопільської громади навчають дітей не лише словом, а й справами бути патріотами. Починають з малого: привчають школярів любити та берегти рідну землю, природу, працювати задля їхнього блага та чистоти. Тож спершу екологічний десант з учнів та педагогів навів лад на території шкільного подвір’я, скориставшись весняним теплом. Потім – в місцевому Козацькому гаю та дорогою до нього. Навчали й консультували дітей козацькі старійшини. Зрештою двоє гімназистів – Ростислав Доценко (8 клас) та Віктор Сущенко (7клас) за підтримки батька Ростислава, Олександра Доценка, з власної ініціативи повантажили та вивезли зібране в екозоні сміття. Пише видання “Вісті Черкащини”.

Ще один аспект патріотичної роботи – спільна висадка квітів, дерев. Як результат – діти отримують гідне виховання, у співпраці школи й батьків. Це залишиться з ними назавжди.

“Добрий вчинок: власними силами, власним тракторцем. Звичайно, лиш пишатися варто. Існують певні стандарти вчинків: хтось постійно смітить, а хтось так само небайдужий до рідного краю, землі, з якої живемо, п’ємо воду, дихаємо повітрям… Ну у кожної ж людини є місце, яке ні на які Гаваї не проміняєш. І невеличкий Люксембург (для прикладу) має комфортне життя для всіх громадян не через те, що їм хтось наводить лад, а, в першу чергу, через контроль за дотриманням порядку. І для цього є виділений транспорт, робітник. І нам це не важко було б організувати. Бо одні наші хлопці, чоловіки захищають нас, нашу землю на фронті, а нам належить берегти її чистоту тут. Щоб було куди повертатися. Респект колегам-учителям і їх вихованцям. Наших дітей шанують скрізь, де вони продовжують навчання”, – зауважує місцева мешканка, педагогиня Олена Дзюнь.