Четвертий мистецький фестиваль народних ремесел «Крутий заміс» знову відбувся на холодноярській землі — у селі Мельники, що на Чигиринщині. Захід традиційно організували ТОВ НВФ «Урожай» Групи МХП спільно з громадською організацією «Холодний Яр – Україна», за підтримки Благодійного фонду «МХП- Громаді».

blank

У порівнянні з попередніми роками, фестиваль вражав своїм розмахом – три дні на гостей свята чекали численні розваги: ярмарок майстрів, глиняна толока, запальні танці, концертна програма, для ночівлі було облаштовано кілька наметових містечок та хостел.

blank

Цьогоріч гості свята брали участь як у традиційних для «Замісу» конкурсах і забавах, так і в нових, адже креативності організаторам – не позичати. Тут і конкурси художників, незвичні майстер-класи з бойового гопака та ходіння по розпеченому вугіллі, танок «Ойра», конкурс кухарів «Крутоборщ», глиняна толока та жіночі бої у глині, поетичні батли, розваги для дітей з пошуком Сонцезавра, нічні казки від Сашка Лірника, вогняне шоу, виступи аматорських та відомих колективів.

blank

Зазначимо, що цьогоріч «Крутий заміс» взяв курс стати екологічним і  природничим, організатори почали робити перехід від пластику до паперу і глини та сміття сортувати роздільно. Всі бажаючі могли купити глиняні миски від майстрів за спеціальною ціною та взяти участь у розіграші смартфону.

blank

Директор ТОВ «НВФ «Урожай» ПрАТ «МХП» Олександр Воскобойнік вважає, що саме з глини починається українська духовність.

blank

«Згадаємо історію, наші предки місили, ліпили з глини. І робили вони це співаючи, танцюючи. Так само як і ми на «Крутому замісі». Наш «Заміс» – це не просто фестиваль, це свято. Сюди їдуть митці, музики, кухарі, люди з усієї Україні і не тільки. За фестивальні дні вони прагнуть духовно наситити себе, тому що де можна зробити це як не в Мельниках. Якщо пригадати як все починалось,  то чотири роки тому була маленька локація і невеличка сцена. Тепер у нас серйозна територія, ми збільшуємо локації, є два наметових містечка, контактний зоопарк, будуємо для дітей гірки із соломи, велика сцена є стаціонарною, вона збудована на роки. Крім того завершується обладнання музею ремесел, що був побудований з нуля. А далі – лише найцікавіше, бо зупинятися ми не плануємо. І те, що фестиваль вже переріс Черкащину тому показник, бо сьогодні тут є митці чи не з усіх областей країни – із Сходу і з Заходу», – поділився враженнями Воскобойнік.

blank

Ідейний натхненник фестивалю Юрій Романча переконує – фестиваль роблять не задля піару, а задля відродження споконвічних українських традицій.

blank

«Наш «Крутий заміс» – фестиваль народний, як і було задумано, тут виробляють та продають свій крам саме українські майстри. Ми проти «китайських» вишиванок, вони не несуть тієї, потрібної нам енергетики. Ми хотіли передати традиції, настрій і атмосферу споконвічних українських ярмарків, де співали і танцювали відвідувачі, кувікав і кукурікав «крам», а чи вдається це нам – нехай судять наші гості», – вважає Романча.

blank

Спростовує організатор заходу і нарікання, мовляв «тут усього багато».

blank

«Цьогоріч як ніколи багато локацій, дехто вже підходить і каже: «мені хоч розірвися, бо хочу бути і тут і там». На нашу думку, це так і має бути, це «Крутий заміс», тут все міситься і вирує», – пояснив Юрій Романча.

blank

Важливою складовою «Крутого замісу» є патріотичний напрямок. Адже головний фестивальний день традиційно починається з пішої ходи та покладання квітів до місця загибелі головного отамана Холодного яру Василя Чучупаки. Крім того, на «Заміс» завжди запрошують ветеранів АТО, постійно збирають допомогу та фронт та плетуть маскувальні сітки. Тому ні для кого не стало несподіванкою вручення нагород від Держприкордонслужби України за підтримку організаторам свята – Олександру Воскобойніку та Юрію Романчі.

blank

Тож три дні співали, танцювали, куховарили, але головне в «Крутому замісі» – саме заміс, тобто глиняна толока. Вже четверту хатинку будують на території фестивалю. П’ять команд змагались у вправності мазання хати, використовуючи при цьому солому замішену з глиною. Особливо ця розвага припадає до душі дітлахам, адже де ще можна роздягтися, роззутися і викачатись у глині з ніг до голови, при цьому не отримавши прочуханки від батьків.

blank

Перемогла у глиняній толоці цього разу команда, організована черкаським музикантом Олександром Шнайдером. Але без призів ніхто з учасників не залишився.

blank

Так само і як всі бажаючі змогли взяти участь у двох лотереях: серед тих, хто приніс на посадку півонії, та серед тих, хто придбав на фестивалі акційну глиняну тарілку.

blank

А хто тарілку не придбав, міг і сам її зліпити, адже на локаціях майстри Олександр Линник та Михайло Чудний навчали гончарському ремеслу всіх бажаючих.

blank

До слова, відтепер «Крутий заміс» має ще й свій магічний символ – Сонцезевра, велику скульптуру якого було випалено з глини.

blank blank blank

«Сонцезевр – це міфічна тваринка, яку я видумав на весняних гуляннях на «Замісі», ми її шукаємо, випалюємо, наступного разу робитимемо з дерева. Шукати Сонцезевра у сіні – ще одна улюблена розвага наймолодших гостей фестивалю», – пояснив Юрій Романча.

blank

Завершився фестиваль великим концертом популярного гурту «Друга ріка». Хоча гості свята і після офіційного закриття ще довго не хотіли розходитись, а продовжували спілкуватись, танцювати, співати і планувати вже наступні відвідини Холодного яру. Зазначимо, наступного разу Мельники «запалюватимуть» у жовтні на свято Покрови.

Варвара Горова