Один з найулюбленіших фестивалів Черкащини – холодноярський «Крутий заміс» – цими вихідними відшумів на Чигиринщині у селі Мельники. Він проходив утретє, як завжди розтягнувся на три дні та традиційно відбувся за підтримки партнерів – Благодійного фонду «МХП — Громаді» та ТОВ «НВФ «Урожай», що входить до Групи компаній МХП.

blank

Незважаючи на те, що фестиваль є досить молодим, з кожним роком учасники та гості заходу відзначають високий рівень його професійності та широкий розмах.

blank

Цьогоріч гості свята брали участь як у традиційних для «Замісу» конкурсах і забавах, так і в нових, адже креативності організаторам, як кажуть, не позичати. Тут і конкурси художників, мірошників, авторів “страшилок”, відео-караоке, незвичні майстер-класи, конкурс кухарів «Крутоборщ», глиняна толока, поетичні батли, розваги для дітей з пошуком Сонцезавра, нічні казки від Сашка Лірника, вогняне шоу, виступи аматорських та відомих колективів. Ну, і звісно ж, призи і подарунки, адже всі учасники конкурсів змогли отримати користі і цікаві призи, та навіть суперпризи – виграти живого півня та живе порося.

blank

Головний натхненник та засновник «Крутого замісу» Юрій Романча вважає, що фестиваль покликаний відроджувати давні українські традиції та надавати черкащанкам сили та наснаги.

«Я сам народився у селі,  і мені боляче бачити, як занепадають українські села. Я думав: що я особисто можу зробити? Як допомогти селам зберегти інвестиційну та туристичну привабливість? Вирішив починати зі своєї малої батьківщини, з Мельників. І в мене виникла ідея популяризації народних ремесел. Для цього не треба винаходити щось нове, просто потрібно показати Україні і світові душу Холодного Яру. Так з родиною заснували Школу гончарства та почали будувати Музей ремесел Холодного Яру. Я написав грант, але в конкурсі проектів Черкаської ОДА він не пройшов. Директор «Урожаю» Олександр Воскобойнік тоді сказав: «Давай зробимо це разом», – і ми зробили. І продовжуємо робити, стараємось, щоб це було свято для людей, без політики, без пафосу, щоб всі присутні просто отримали душевне задоволення», – переконаний Юрій Михайлович.

blank

Підтримує ідею відродження Чигиринщини і  директор ТОВ «НВФ «Урожай» ПрАТ «МХП» Олександр Воскобойнік.

«Партнерами фестивалю виступаємо втретє. Ми  робимо це не для піару і не для вигоди – ТОВ «НВФ «Урожай» не веде свою діяльність в цьому регіоні. Ми робимо це для відродження Чигиринщини, бо це серце і душа України. Дуб Максима Залізняка, Гайдамацький ставок, Іллінська церква, Три криниці, Мотронинський монастир, Замкова гора, Резиденція Богдана Хмельницького, Замчище Богдана Хмельницького, скіфські городища, вали, печери та джерела – про них має знати вся Україна. А громади чигиринських сіл повинні не виживати, а розквітати завдяки розвитку туризму», – зазначає Воскобойнік.

blank

І вже як меценат останнього фестивального дня Олександр Анатолійович отримав символічний приз – міні-копію скульптори «Душа», які вручалися популяризаторам на натхненникам «Замісу». Окрім Воскобойніка народні нагороди отримав  Віктор Пашник, український музикант зі Львова, незмінна ведуча фесту Ольга Касьянова та черкаський музикант Олександр Шнайдер.

blank

Започаткували на цьогорічному замісі і нову традицію – колектив черкаського бойового гопака на чолі з ведучим фестивалю, учасником ООС Олександром Бондаренком, поклали квіти до пам’ятного знака холодноярським повстанцям, який знаходиться на місці загибелі легендарного борця за волю України – отамана Василя Чучупаки.

Перелічити всі заходи, що відбулися упродовж трьох днів, практично неможливо, адже на території «Замісу» працювали десятки локацій, постійно проводились конкурси, фотосесії, смажилось м’ясо, лилась медовуха, богатирі демонстрували свої вміння, художники проводили майстер-класи, а зі сцени лунали запальні пісні.

blank

Одним з відкриттів фестивалю став драйвовий гурт дівчат-молодичок з Худяків із грайливою назвою «Спокуса».

«Вважаємо, що ми гарні і спокусливі. Готувалися до виступу довго й важко. В нас є в усіх сім’ї, у нас колектив «багатодіний», є дівчата, що мають по п’ятеро дітей, по троє дітей у багатьох. У нас село, городи, роботи вистачає, чоловіки, які сердяться. Але ми тут і щасливі», – жартують.

blank

 

А цьогорічний «Крутоборщ» виграли вправні господині з Чигирина. Які вважають, що головним компонентом страви має бути душа і, звичайно, життєвий хазяйський досвід. Тому обійшлося без несподіванок. Найкращий борщ, хоч і має ця страва багато варіантів, – таки традиційний.

blank

І практично головне дійство – сам заміс. Адже викачатися у глині та завалькувати стіну – стало найбажанішою та найвеселішою розвагою, хоч і не без користі. Для цього видовищного та автентичного дійства було споруджено вже другу хатину. А брали участь у глиномісінні команди різного віку та різної географії. Були навіть веселі хлопці з київської Троєщини, які, до слова, зайняли друге місце у конкурсі, і приїздять до Мельників вже не вперше, наголошують, що в «Замісі» основне – пропагувати холодноярський стиль життя, і вони саме цим займаються у столиці.

А головним подарунком від організаторів став виступ над популярного українського гурту ТІК, під пісні якого відривалися тисячі гостей фестивалю.

blank

До слова, на фестивалі було дотримано всіх карантинних заходів. «Карантин і цьогорічна епідемія стали своєрідним поштовхом для розвитку фестивалю. Ми не знаємо, що буде завтра. Тому треба встигнути творити, любити, робити добро», – наголосив Юрій Романча.

blank

Він також запросив гостей свята на наступний «Крутий заміс» та осінній «Холодноярський ярмарок». І нагадав, що для черкасців вже кілька місяців у ТРЦ «Хрещатик-сіті» працює арт-кафе «Крутий заміс», де щодня можна попрацювати з глиною та підкріпитися автентичними українськими стравами. Ну і, звісно ж, придбати сувенір на пам’ять.

blank

Варвара Горова