Голова зняв піджак і взяв участь у бійці

Голову Монастирищенської районної ради Миколу Орендарчука закидали яйцями прямо на сесії. Чоловік перевдягнувся, повернувся до зали й взяв активну участь у бійці, що зав’язалася прямо в сесійному залі. Конфлікт спричинив розподіл землі. Дозвіл на виготовлення технічної документації на 75 гектарів мали надати на сесії 26 квітня. Після цього ділянка мала піти на аукціон. Натомість у районі є 53 учасники АТО, які досі не отримали земельний наділ, пише gazeta.ua.

“У нас є 53 атовці, які не мають землі. Деякі з них досі воюють, деякі загинули, а їх родини так і не отримали наділи, – каже депутат районної ради Юрій Заворотній. – Натомість голова районної ради Микола Орендарчук приріс за цей час 200 гектарами. Якщо атовцям і надають землю – то неудобки чи смітники. А собі – гарну орну ділянку. Орендарчук – колишній фермер. Виходить, що для тих, хто захищає нашу Батьківщину землі немає, а для голови районної ради та його друзів – земля є. Питання виділення цих 75 гектарів землі своїм людям пройшло всі комісії районної ради. Тобто, якби голова і його прихильники насправді хотіли віддати землю атовцям, то могли не допустити цього протистояння”.

Заворотній запросив на сесію родичів воїнів АТО й бійців “Айдару”. Коли пролунав звіт голови райдержадміністрації, в залі зав’язалася суперечка. Хтось із айдарівців почав кидати яйцями в Орендарчука. Зчинилася бійка. Голова заніс піджак до кабінету, повернувся й взяв активну участь у конфлікті.

“На мене накинулися шестеро друзів Орендарчука, – каже Юрій Заворотній. – Відірвали рукав від піджака. Але я – колишній боксер. Трішки мені дісталося, трішки і я комусь зробив боляче. Швидко втрутилася міліція. Травмованих, слава Богу, не було”.

Голова районної ради Микола Орендарчук стверджує, що конфлікт спричинили сторонні.

“Вони представилися бійцями “Айдару”. Спортивні, накачані хлопці. Здається це й не українці були, а якісь чеченці. Після доповіді голови почали кидатися по мені яйцями. Тобто люди прийшли навмисне зірвати сесію. Закидають мені, що я, використовуючи службове становище, розжився 200 гектарами землі. Насправді там не 200, а 91 гектар. Всю землю я отримав ще до призначення на посаду голови. Ділянку виділили мені як фермеру. Тепер я мушу цю землю декларувати, бо законного механізму переоформлення на іншу особу в державі немає”.

Орендарчук каже, що намагався врятувати піджак, але жінка не змогла відіпрати плями від яєць.

“Піджак – то наживне, – сміється. – Купимо новий”.

Після бійки емоції вщухли. Депутати повернулися до залу. Вирішили технічну документацію не виготовляти. Землю оформити на місцевих учасників АТО.

“Загалом у нас уже 311 осіб оформили земельні ділянки, – каже голова Монастирищенської райдержадміністрації Олег Недогода. – Це немало. Оформляли до серпня минулого року. Потім виникла пауза у зв’язку зі змінами законодавства. Зараз цю роботу продовжимо”.