У Харкові відроджують армію Богдана Хмельницького. Сотні озброєних козаків в автентичному строї вже за деякий час розкажуть реальну історію 17-18 століть, як стало відомо “Вісті Ньюс”. Щоправда, легендарне військо вміщується на столі й відлите з олова. Сім’я Антона та Катерини Дербілових створює військову мініатюру для Європи та Америки, а тепер прагнуть оригінально розказати світу про Україну.

Антон Дербілов для світових колекцій вже виліпив близько 5 тисяч мініатюр. Роботи вражають деталізацією. Після Майдану подивився на свою роботу інакше.

Антон Дербілов, скульптор:

Роблячи фігури для Англії, США для ще якихось країн по їхній історії, які вони замовляють для себе, мені стало прикро, чому у нас немає нашої реалії, нашої історії.

blank

Скільки 6 сантиметрових воїнів у майбутній козацькій армії буде, ще не знає і сам скульптор. Піхота, вершники, армії супротивників і союзників – поляки, литовці, кримські татари, турки, московські стрільці, сам Богдан Хмельницький.

Є шабля і барабан, але ще немає рук з паличками, щоб ними барабанити.

blank

Свій проект майстер назвав Sirko toy’s, на честь непереможного отамана Сірка. Антон придумує та ліпить фігури, його дружина Катерина розфарбовує. Сімейна студія історичної військової мініатюри прагне відтворити велич козацтва 17-18 століття.

Зробив стріляючого козака – найперша фігура.

Олов’яні, а в майбутньому бронзові фігури стануть енциклопедією – кожна міліметрова деталь перевірена істориками. І якщо на створення фігурки в подружжя йде близько 3-х днів, то досліджень і історичних розвідок тут багатотомні книги. Тож, славнозвісних червоних шароварів тут не буде.

Катерина Дербілова, художниця:

Червоні шаровари – це образ такий, створений вже в 20 столітті, українського козака. А тоді у них були ось такі штани.

Антон Дербілов, скульптор:

Цяцьки, які висять, це все має своє історичне підтвердження. Мало того, археологічне підтвердження. Наприклад, на кожній фігурці є чохол, в якому зберігається ложка.

У сімейній майстерні створюють солдатиків та бюсти, які вже ставали переможцями міжнародних конкурсів. У перервах між відродженням історії з’являються й ось такі мімішні вояки.

blank

У світі десятиріччя існують фанклуби, в яких оживляють війни й бої різних століть. Історію Європи та США вже можна поставити на полицю у вигляді деталізованих міні армій. В Україні колекційне військо стане першим.