Хочеться – гірше, ніж болить. Так можна охарактеризувати дії голови черкаської міської організації БПП Сергія Рубана, який накрутив собі переможний “рейтинг” у нашому редакційному опитуванні.

Нагадаємо, редакція нашого видання регулярно вивчає громадську думку стосовно різних злободенних питань, в тому числі і вивчає суспільну прихильність – неприхильність до різних політиків. Звісно, наше опитування не є репрезентативним і не може вважатись повноцінним соціологічним дослідженням, однак, коли читачі нашого ресурсу за власним бажанням і без додаткового “стимулювання” висловлюють свою думку, то певну більш-менш об’єктивну картину настроїв в області можна побачити.

Цього разу ми намагались вивчити думку черкащан з приводу того, за кого б вони проголосували, якби вибори міського голови Черкас відбулись найближчої неділі. І, в принципі, картинка вимальовувалась об’єктивна: на першому місці чинний міський голова Анатолій Бондаренко, на другому – відповідь “Проти всіх”, на третьому – “За іншого кандидата”, на четвертому – екс-очільник Черкас Сергій Одарич тощо.

Однак із Рубаном – виникла проблемка, бо він вирішив “випендриться”.

Коли людина хоче продемонструвати власну велич і похизуватись в соцмережах своєю непереможністю, в очевидь, намагаючись справити на когось там враження, то є два шляхи.

Перший, справжній, наполегливо працювати з електоратом, здобувати політичні очки і визнання конкретними справами. Але це потребує значних зусиль і певного рівня інтелекту та політичної грамотності, харизми, в решті решт. І звичайно, результат не буде швидким, зате його можна буде “конвертувати” у голоси виборців.

Другий шлях для ледарів і політичних нарцисів: розіслати колегам-друзям-підлеглим посилання на наш ресурс і настійливо попросити їх проголосувати за себе-коханого. Сам по собі такий результат є мильною бульбашкою, і на справжню, не кажимо популярність, а навіть впізнаваність такого псевдодіяча ніяк не вплине.

Саме другий шлях стабільно обирає назване “юне обдарування”. А потім скрінить накручене за пару годин опитування і намагається пропхнути в ЗМІ як “результати глибокого дослідження”. І таке трапляється регулярно, коли прізвище Рубан потрапляє в список відповідей опитування.

Чесно кажучи, ми не зрозуміли колег із черкаського інтернет-видання “Вичерпно”, які подали цю “супер-новину” на своєму ресурсі, навіть не поцікавившись у нашої редакції, чому, власне, ми це опитування достроково закрили і зняли з головної шпальти. Про те, що в подібних випадках, взагалі-то, було б професійно запитати дозволу використати нашу інформацію і поставити елементарне посилання, ми взагалі мовчимо. Бо навіть на комерційних умовах подібні речі публікувати – себе не поважати.

Що ж до Рубана, то шкода міську організацію Блоку Петра Порошенка, що її очолює такий “інтернет-діяч”. Зрештою, ми й включили його в опитування лише через те, що він вважається керівником впливової пропрезидентської партструктури. Але, як бачимо – не по Сеньці шапка. І якщо Петро Порошенко на найближчих президентських виборах у Черкасах програє, то уклінне дякую він повинен буде сказати саме таким керівникам, які замість ходити “від дверей до дверей” і працювати з людьми, “втикають” в соцмережах.

І цікаво, в Рубана вже з’явились “ІТ-послідовники”, як той же черкаський бізнесмен Віктор Євпак, який також, кажуть, хоче стати мером Черкас, і вирішив “здобувати” бажане “малюванням” результатів інтернет-опитувань. Звісно, якби мера чи Президента вибирали в інтернеті віртуальні виборці, то, може, це й було б правильно. Але до цього наші “виборчі” технології дійдуть не скоро. Тож і Рубан, і Євпак на разі можуть лише роздрукувати свої “рейтинги” і зробити селфі перед дзеркалом…

Редакція медіа-групи “Нова молодь Черкащини” – “Дзвін”

P.S. Згодом, після виходу цього матеріалу, відреагував Віктор Євпак. У месенджері головному редактору нашого видання він написав:

“Про опитування на сайті “Дзвін” дізнався уже після того, як воно завершилось, оскільки в цей час був за кордоном із сім’єю. Накрутка – це коли хтось втручається у внутрішню діяльність ресурсу і технічними засобами впливає на результат дослідження. Зі свого боку жодних подібних дій не робив. Це, зокрема, підтвердила у телефонній розмові редактор видання уже після появи цього матеріалу. Звинувачення у якомусь “малюванні” результатів рейтингу вважаю некоректними і необґрунтованими”.

P.P.S. Однак у тій же телефонній розмові Віктор Євпак визнав, що посилання на наш ресурс було розміщено його колегами-друзями на інтернет-форумах, де пропонувалось проголосувати. І звісно ж, за кілька годин результат Євпака підскочив до небес. Власне, про це ми в матеріалі і писали, адже реальна картина вподобань таким чином була спотворена, нічого насправді не додавши тим, хто вирвався в “передовики”. Тож Євпаку варто було б реагувати в першу чергу на те, хто і навіщо йому зробив таку ведмежу послугу…