Небезпечний спадок отримала від радянського минулого Єрківська громада, що на Черкащині: 240 тонн непридатних до вживання хімічних речовин, зокрема пестицидів. Щороку єрківчанам обіцяють, що заберуть та утилізують цей «скарб», але «віз і нині там». Жоден уряд, жоден губернатор не вирішив цієї проблеми, хоча майже всі обіцяли. Пише видання “Вісті Черкащини“.

Тим часом єрківчани вже стомилися чекати. Захоронення отрутохімікатів розміщене за лісом під Єрками на Кругляках. Люди кажуть, що деякі контейнери давно розгерметизовані, тож є ймовірність, що отрута просочується у грунт, а отже, отруює ґрунтові води, несучи потенційну загрозу навколишньому середовищу.

Цьогоріч голова Єрківської ОТГ знову нагадує вищому керівництву, аби вирішили дану проблему. «Ми двічі на рік звертаємось до обласного Управління екології, вносимо свої пропозиції. Щоразу обіцяють, але щось перешкоджає. Найбільша проблема — це те, що утилізувати дану хімію треба за кордоном, а це величезні кошти. Останнім часом добавилась ще одна: єдино можливому перевізнику не поновили ліцензію. Тепер ніби обіцяють поновити. Тож, сподіваємось, учергове, що в цьому році проблема з утилізацією вирішиться».

Єрківська селищна рада, колишнє катеринопільське районне керівництво неодноразово надсилали запити до Управління екології та природних ресурсів Черкаської ОДА, Державної екологічної інспекції у Черкаській області, Міністерства екології та Міністерства фінансів України щодо виділення коштів з Державного бюджету на зазначені цілі.

За підрахунками 2018 року, на утилізацію захоронених у Єрках пестицидів потрібно було віднайти близько12 мільйонів гривень. Зараз ця сума очевидно збільшилась.

Зауважимо, в лютому 2019 року Кабмін дозволив утилізацію непридатних та заборонених до використання пестицидів за кордоном.

У червні 2019 заступник губернатора Черкаської ОДА Тарас Висоцький (після наради в Мінприроди України) анонсував, що є підприємства, які готові запустити утилізацію пестицидів в Україні з 2020 року. Де вони? Коли врятують Єрки від радянського надбання?

За даними Мінприроди, на 719 складах 15 областей України зберігається 8199,167 тонн непридатних та заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин. Зокрема в 7 районах Черкаської області зберігається понад 282 тонни пестицидів. Найбільше в Єрках.
Ще по 3,8 та 3,4 тонни отрутохімікатів залишились відповідно на Тальнівщині та Звенигородщині. Ці цифри були озвучені на засіданні комісії з проведення інвентаризації місць накопичення непридатних пестицидів на підприємствах, установах і організаціях усіх форм власності, що засідала у січні 2020 року в департаменті агропромислового розвитку Черкаської ОДА.