Цього року через аномальну спекотну весну вже оголосили найвищий, 5 клас, пожежної небезпеки. Зазвичай, його встановлювали лише від середини літа, передає “5 канал”.

У Черкасах тренуються оперативно долати займання у лісах. Щоб відшліфувати навички швидкого гасіння у лісах, вогнеборці тренувалися в умовах, наближених до реальних. Під час вишколу випробували техніку і командну роботу.

За сценарієм навчань, першим пожежу помітив лісовий патруль. Вони і викликали вогнеборців. На боротьбу із займанням прибули сотня рятувальників та 20 одиниць техніки.

За технологією, щоб зупинити поширення вогню, лісопожежний ґрунтомет прогрібає канаву. Далі застосовують водомети з цистерни пожежної автівки.

Масштаб пожежі вогнеборці оцінюють за допомогою квадрокоптера. Після роботи спецтехніки до ліквідації займання стають рятувальники. Із завданням – впоралися.

Цього року на Черкащині вже оголосили найвищий, 5-й клас, пожежної небезпеки. Зазвичай його встановлюють лише в середині літа.

“Специфіка лісової пожежі полягає в тому, що якщо ї швидко локалізувати і вона не переходить у верхову пожежу, то її можна загасити меншими зусиллями лісової охорони, а при сильному вітрі, вона переходить у верхову і тоді боротися з нею достатньо складно”, – коментує заступник голови Держлісагентства Володимир Бондар.

Улітку торік черкаські рятувальники 129 разів виїжджали на ліквідацію лісових пожеж. Вогнем було знищено 147 гектарів дерев.